Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Olle Lidbom: Omöjligt att hitta en liknande efterträdare

Publicerad: 22 februari 2016, 09:51

Gunilla Herlitz blir svår att ersätta, tror Olle Lidbom.

Foto: Andreas Elgstrand/Press.

Gunilla Herlitz besitter en unik inblick i de tidningar hon basar över. Därför blir det svårt att hitta en ersättare till henne som vd på Bonnier News, menar medieanalytikern Olle Lidbom.


Ämnen i artikeln:

Olle LidbomGunilla Herlitz

På måndagsmorgonen berättade Gunilla Herlitz om sitt avhopp från Bonnier News. Hon kommer att stanna kvar fram till sommaren, men vem som tar över efter henne är i nuläget oklart.

Medienanalytikern Olle Lidbom som driver Vassa Eggen tror inte att det blir lätt att hitta någon som kan axla samma ansvar. I en Facebook-post skriver han:

"Det är inte särskilt troligt att man väljer samma helhetslösning med en gemensam vd för alla dagstidningar. Att hitta en sådan av Herlitz kapaicitet och kunskap är inte helt enkelt. Någon naturlig kronprinsessa finns inte".

För Resumé utvecklar han sitt resonemang:
– Herlitz hade arbetat på alla tre tidningarna hon basade över vilket gav henne unik insikt och trovärdighet. Någon sådan person finns idag inte, därför tror jag det blir hart när omöjligt att hitta en liknande bred lösning. Och är det ens önskvärt? En stor sammanslagning är redan gjord (inte minst när de nu sitter i samma redaktionshus) men behöver de integreras mer?.

Förra året gjorde Bonnier News en rekordvinst på 362 miljoner kronor. Gunilla Herlitz betydelse går inte att överskatta, menar Olle Lidbom.
– Herlitz har varit avgörande för Bonniers vändning, framförallt DN var länge ett förarlöst skepp som styrdes av redaktörer snarare än av strategier. Det ändrade hon på. Svagheten är att hon skapat ett vakuum kring sig; det finns ingen tronföljare vilket ingår i ett bra ledarskap att skapa, säger han.

Vad hon kommer att ägna sig åt i framtiden är också oklart i nuläget. Olle Lidbom tror inte att något mediejobb i Sverige är aktuellt för Herlitz.

"Något svenskt mediejobb är inte ledigt just nu, förutom Jan Helins publisher-roll på Aftonbladet - skulle hon gå till svurne fienden skulle hon överraska många. Det är även svårt att se hur ett public service-jobb a la Helin skulle locka. Men kanske finns ett internationellt mediejobb på Axel Springer eller The Guardian runt knuten. Behovet av en Herlitz-typ finns på många mediemarknader" skriver han.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Olle LidbomGunilla Herlitz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.