Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ölmakaren: ”Vi var först med Solsidan”

Publicerad: 29 maj 2012, 14:40

Foto: Pressbild.

Vad har finansmannen Christer Gardell, S redaktionschef Staffan Erfors och stjärnsäljaren HG Sturen gemensamt? Jo, de har skapat företaget Solsidans Bryggeri för att satsa på en öl som inte ger ölmage – Solsidan Premium Dry. Releasefesten sker vid Holmens Kök & Bar i just Saltsjöbaden på torsdag denna vecka.


Ämnen i artikeln:

Staffan Erfors

– Jag hade i alla fall inte hört talas om tv-serien Solsidan då  vi kom på  idén för cirka fyra år sedan, säger Staffan Erfors,  redaktionschef på S tillika delägare i Solsidans Bryggeri.

Företagets affärsidé går ut på att producera en lågkolhydratöl vid bryggerier med överkapacitet.

Solsidan  Bryggeri har låtit producera 150 000 öl vid Hällefors i den första vändan. Ölen  säljs via Systembolagets  beställningssortiment sedan ett par veckor tillbaka.

Staffan Erfors och finansmannen Christer  Gardell lärde känna varandra för länge sedan i samband med att man spelade tennis vid Kungliga tennishallen:
– Han är gnetig och  noggrann, medan jag är mer impulsiv när jag spelar. Han brukar  visserligen vinna, men jag vill ändå påstå att jag i grund och botten är  en bättre tennisspelare, säger Staffan Erfors.

Men det var alltså för fyra år sedan som ölidén kom upp. Staffan Erfors betraktar det hela som ett rent hobbyprojekt än så länge.

Det här med Solsidan-temat ligger väl ganska mycket i tiden. Det har till och med gått bussar dit efter tv-serien?
–  Vi såg också att en öl som inte var  så kolhydratrik kunde fylla en lucka på marknaden. Både det och namnet  ligger helt rätt i tiden, säger Staffan Erfors.

Ni har alltså gjort en öl som man inte får ölmage av?
–  Exakt. Jag har visserligen aldrig själv haft ölkagge, men det är en  god öl trots att den är snål med kolhydrater så att säga, säger Staffan  Erfors.

Ni var ändå lite profetiska med tanke på Solsidan-succén?
–  Ja, kanske, men det berodde nog mer på att många av oss bodde vid  Solsidan. Själv bor jag ju vid Östermalm, men jag är mycket intresserad  av segling så jag brukar ofta befinna mig vid Solsidan på sommaren, säger Staffan  Erfors.

Christer Gardell är känd för att vara en hårdhudad finansman. Ska detta även gälla ölmarknaden nu?
– Han är inte så aggressiv som han framställs, utan snarare väldigt rak och hycklar inte, säger Staffan Erfors.

Han uppger att hans roll i företaget framförallt blir att fundera kring pr- och mediefrågor. Han är civilekonom i botten:
– Jag kan räkna också, säger Staffan Erfors.

Ni  känns ändå som ett udda gäng. Det är lite som när Dr Alban bildade  kvartetten Friends in Need med vännerna Mattias Frisk, Tomas Brolin och  Björn Borg?
– Jag tycker nog att jämförelsen känns lite långsökt i  det här sammanhanget. Här handlar det mer om ett kompisgäng med flera  olika kompetenser.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Staffan Erfors

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.