Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Olof Lavesson (M): "Nu helt plötsligt reagerar Mikael Damberg – det är märkligt"

Publicerad: 20 juli 2018, 11:57

Olof Lavesson (M) riktar kritik mot Mikael Dambergs (S) uttalande

Foto: Pressbild / Kristian Pohl/Regeringskansliet

Mikael Damberg kommenterade under morgonen affären mellan Telia och Bonnier Broadcasting. Nu möts han av kritik från Olof Lavesson, riksdagsledamot för Moderaterna och Ordförande för riksdagens kulturutskott.


Ämnen i artikeln:

TeliaCMoreMikael DambergSocialdemokraternaModeraternaTV4

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier Broadcasting går mot sitt slut. Under dagen har det stått klart att köpet blir av och att Telia, som ägs till 37,3 procent av staten, nu förvärvar kanaler som TV4 och Cmore.

Politiker från olika håll har kritiserat affären och enligt uppgifter till Dagens Industri är näringsminister Mikael Damberg (S) starkt kritisk till köpet.

– Jag tror inte sista ordet är sagt. Nu kommer det börja en diskussion kring granskning av konkurrensfrågor och antagligen kring sändningstillståndet framöver. Men det blir också en mediepolitisk diskussion kring statens roll som medieaktör, säger Mikael Damberg till Dagens Industri.

Olof Lavesson, riksdagsledamot för Moderaterna och Ordförande för riksdagens kulturutskott, tycker att Mikael Dambergs uttalanden är märkliga.

– Att själva affären blir av är inte så märkligt. Det finns en omstrukturering av mediemarknaden med AT&T:s senaste affär och TDCs tidigare förhandlingar med MTG. Men det är märkligt att regeringen inte haft en tydligare dialog med Telia. Nu helt plötsligt reagerar Mikael Damberg, vilket är väldigt märkligt, säger Olof Lavesson (M) till Resumé.

Olof Lavesson anser att förhandlingarna och diskussionerna gällande affären varit något som pågått länge, och att då helt plötsligt komma och säga att man vill styra om en affär, tycker inte han är ett snyggt sätt att ta ansvar som den största ägaren i Telia.

– Jag tycker att det är oklart vad sossarna vill, man verkar inte ha en tydlig uppfattning. Det känns som att regeringen hoppats att affären skulle falla av sig självt och sluppit hantera det, men så är det ju inte. Jag utgår att det finns en dialog när det handlar om så stora affärer, men om det funnits det är oklart i dagsläget.

Vad får affären för vidare följder?
Jag tycker det är den mediepolitiska debatten som är intressant. Min poäng är att staten kan inte vara en så stor ägare av vårt största kommersiella medieföretag.

Hur ska staten agera då?
–  
Om affären går igenom så måste staten avyttra sitt ägande i Telia. Det blir en konsekvens där staten får en helt orimlig roll. Om det innebär avstyckning av en del eller hela ägandeskapet får man titta närmare på, men staten kan inte äga TV4.

Hur ser du på affären utifrån ett demokratiskt perspektiv?
– Problematiskt. Vår mediemarknad och demokrati måste ha kommersiella mediebolag där staten inte ska in och verka - det är väldigt viktigt för vår demokrati. Företag måste kunna få ha och visa självständighet från den beslutande makten.

Olof Lavesson anser att man måste värna om medierna och mångfalden i Sverige. Då behövs privata medieaktörer i en demokrati. Mikael Damberg är inne på samma spår och säger till Dagens Industri:

– Jag har till ledningen för bolaget under hela den här processens gång sagt att det är viktigt med medial mångfald och att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv, säger han till tidningen.

Telia skriver om debatten i sitt pressmeddelande under fredagsmorgonen:
”Den debatt som föregått dagens besked visar att Telia Company har flera viktiga roller i det svenska samhället. Ett förtroende som företaget tar på största allvar och som även i framtiden kommer att hanteras ansvarsfullt. Telia Company välkomnar därför en konstruktiv dialog kring dessa frågeställningar med ägare och andra berörda intressenter inom politik och samhälle."

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} -->

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.