Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Olof Lundh: ”Alla som jobbat på Tele2 Arena har väntat på att något ska hända”

Publicerad: 20 april 2016, 10:26

Foto: TV4/Pressbild

Redan 2014 anmärkte Olof Lundh tillsammans med Sportjournalistförbundet att pressläktaren på arenan har stora brister. Nu stod den helt utan vakter och en journalist misshandlades.


Ämnen i artikeln:

HammarbyTele2 ArenaDjurgårdens IFFotbollskanalenOlof Lundh

– Han var märkbart berusad, av intrycket att döma inte heller bara av alkohol. Han bråkade med flera personer på läktaren och gick plötsligt rakt igenom CMore-studion.

Så beskriver sportjournalisten Olof Lundh personen som senare ska ha gått in på pressläktaren på Tele2 Arena och misshandlat en journalist från Fotbollskanalen under tisdagens match mellan Djurgården och Hammarby.

Men själva när händelsen ska ha inträffat, i pausvilan, var Olof Lundh upptagen med att sända.

– Så jag såg inte när det hände. Men jag är väldigt förvånad över att han tog sig in på arenan och fick gå fritt mellan läktarsektionerna. Det var dessutom en polis som var på platsen privat som ryckte in och grep förövaren eftersom ingen annan säkerhetspersonal fanns i närheten. Det här är väldigt allvarligt, det är ett angrepp på fri press, säger han till Resumé och fortsätter:

– Arenan har stora säkerhetsbrister, även på pressläktaren. Alla som har jobbat där har väntat på att något ska hända.

Det är enligt Olof Lundh vanligt att man som sportjournalist känner sig hotad av supportrar.

– Det händer rätt ofta tyvärr. Idrott innebär mycket känslor och passion och tyvärr kokar det ofta över – och ges uttryck i sociala medier, på mejl eller läktaren. Det här visar diverse undersökningar också, till exempel publicerade Aftonbladet i veckan en undersökning som visade att det är vardag för kvinnliga journalister att bli utsatta för hot.

Redan 2014 kritiserade Olof Lundh arenans säkerhet, i egenskap av att sitta i Sportjournalistförbundets styrelse. Men inget har hänt. Nu vill han se åtgärder.

– På kort sikt måste man nu freda journalisternas arbetsmiljö. Men i längden är det viktiga att rättsstaten står upp för fotbollen och lagför de här människorna. Ingen vill ha de på matcherna – men klubbarna klarar inte av att lösa problemen själva.

Sportjournalistförbundet menar att händelsen inte är en isolerad sådan och uppger att de ska arbeta vidare för att göra arbetssituationen för sportjournalister tryggare, och skriver i ett utlåtande:

”Detta är såklart oerhört allvarligt och att inte arrangören kan säkerställa vår säkerhet på vår arbetsplats är fullständigt oacceptabelt.”

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.