Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Olof Lundh kritiserar mediernas Zlatan-bevakning

Publicerad: 17 augusti 2015, 08:55

TV4:s Olof Lundh och Zlatan Ibrahimovic

Foto: TV4/Nike (montage)

TV4-profilen Olof Lundh har flera gånger hamnat i onåd hos Zlatan Ibrahimovic efter att ha ställt obekväma frågor. Nu kritiserar han Mediesveriges flathet i bevakningen av fotbollsstjärnan, och jämför den med hovjournalistiken.


Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovićOlof Lundh

Det är i magasinet Café som Olof Lundh, journalist och krönikör på TV4, målar upp en dyster bild av mediernas förhållningssätt till det svenska landslagets storstjärna och lagkapten.

"Klimatet kring Zlatan Ibrahimovic har varit polariserat länge, men i Sverige finns numera ett drag av tystnad, undfallenhet i medierna som känns otidsenlig och ovärdig. Det är som om ingen vågar, kan eller vill lyfta jobbigare frågeställningar" skriver Olof Lundh.

Han beskriver själv hur han funderat kring vad han bör ta upp och inte när det gäller Zlatan Ibrahimovic.

"Ett ifrågasättande av Zlatan leder inte heller sällan till att man själv får en massa skit. Ett slags självcensur tar lätt över" skriver han.

Olof Lundh har själv vid flera tillfället ställt obekväma frågor till Zlatan, vilket gjort att han hamnat i onåd hos stjärnan. I texten beskriver han flera andra exempel där Ibrahimovic har lackat ur på medier, vilket har lett till konsekvenser:

"Jag påstår inte att Zlatan under hela sin karriär haft gräddfil genom medierna, men med åren har bevakningen allt mer kommit att likna den hovet får. Ingen ifrågasätter, eller åtminstone alldeles för få, och det handlar inte om att man som journalist ska få tillgång till fler intervjuer, för det får ingen, utan mer klimatet i stort och en rädsla både för Zlatans reaktion, förbundets reaktion och framför allt fansens reaktion" skriver han.

Men det är inte bara medierna som i stor utsträckning tvingas dansa efter Ibrahimovics pipa. Även Svenska Fotbollsförbundet får sig en känga av Olof Lundh för att vara allt för beroende av sin stjärna.

"Ingen vågar säga ett pip som riskerar att rubba förhållandet med honom. Det var därför fick vi se en landslagsledning som gick från att ha tokförbjudit sociala medier under landslagssamlingar till att öppna spjällen efter det att Zlatan börjat jobba med sin egen app".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.