tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Olyckligt att DN JK-anmäls"

Publicerad: 2 mars 2010, 14:51

Dagens Nyheters ansvariga utgivare har JK-anmälts för rasism och förtal för krönikan där Per Landin kallar Lena Sundström för ”koreanskt barnhemsbarn”. – Det är olyckligt och överdrivet. Det är absolut inte jag som står bakom anmälan, man måste kunna prata med varandra utan att det ska landa i anmälningar, säger Lena Sundström till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterLena Sundström

MH

Magnus Helander


Författaren Lena Sundström, numera samhällskommentator på TV4. Foto: Resumé.

Den 23 februari skrev Per Landin en text i DN om Lena Sundströms bok ”Världens lyckligaste folk”. Han hävdade att Sundström ”överdriver rasismen” i Danmark och han skrev även.

”Ingen kan väl förneka att hennes bakgrund som koreanskt barnhemsbarn och uppvuxen på den skånska slätten gör Sundström som klippt och skuren för detta uppdrag. Med oskuldens rena blick reser hon i tevefilmen över bron till Danmark - den moraliska ruttenhetens och inskränkthetens hemvist på jorden”.

Lena Sundström fick bemöta texten i en replik i DN – och det hon är nöjd med.

Hon säger till Resume.se att hon inte har något att göra med den JK-anmälan om tryckfrihetsbrott som i dag kommit in mot DN.

I anmälan, med anonym avsändare, står det att Per Landin ”smädade” Lena Sundström på ett nedlåtande sätt och att artikeln utgör förtal – anmälaren menar att epitetet ”koreanskt barnhemsbarn” användes för att visa att Sundström saknar omdöme och anmälaren anser att det är rasism.

– Spontant tycker jag att det är olyckligt att DN amnälts för det här. Per Landins text är en form av krönika och åsiktsjournalistik där man driver saker och resonemang till sin spets. Det måste man få göra och man måste också få bemöta det, och det fick jag. Jag skrev en replik i DN, säger Lena Sundström till Resume.se och fortsätter:

– Det var ett slarvigt påhopp, men jag är för en dialog. Vi måste kunna prata med varandra utan att det ska landa i anmälningar.

Lena Sundström har tidigare berättat att hon som bebis hittades i en korg på trappan till ett barnhem i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Hur reagerade du på det Per Landin skrev?
– Jag blev förvånad men inte särskilt kränkt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev