Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Omorganisation på Aftonbladet – fler från bemanningsbolaget kan få fasta tjänster

Publicerad: 23 april 2018, 11:00

Foto: Andreas Elgstrand

Schibsted försöker för första gången få bukt med missnöjet över situationen som många anställda vid bemanningsbolaget Schibsted Media känner.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetLena K SamuelssonSchibstedSchibsted Media

Inom Schibsted har det länge funnits ett missnöje med hur bolaget genom sitt bemanningsbolag Schibsted Media AB (SMAB) delat upp de anställda i ett A och ett B-lag.

SMAB, som grundades 2012, var från början tänkt att fungera som en vikariepool för Schibsteds olika tidningar, främst Aftonbladet som i dag bemannas av omkring 70 personer från SMAB. Många SMAB-anställda har dock blivit kvar inom bemanningsdelen och inte fått fast anställning vid någon av tidningarna. Det har gjort att det bildats något av ett A och ett B-lag där anställda vid SMAB tjänar mindre och inte har lika stor anställningstrygghet som de med fast anställning.

Lönegapet mellan de två grupperna har dessutom ökat de senaste åren, något SMAB:s fackklubb protesterade mot hösten 2017. Fackklubben på SMAB har dessutom hävdat att Schibsted på ett systematiskt vis undvikit att ge tillsvidareanställningar.

Nu gör Aftonbladet för första gången ett försök att få bukt med problemen. I och med att Lena K Samuelsson tidigare i år tillträdde som ny publisher på Aftonbladet har hon velat sätta en ny organisation på tidningen. I samband med #metoo-rörelsen och de problem som då uppdagades på tidningen genomförde Aftonbladet en stor medarbetarundersökning som visade att uppdelningen av personalen fick dem att må dåligt.

Omorganisationen innebär en rad nya tjänster på Aftonbladet som kommer att utlysas internt och som väntas tillsättas av flertalet SMAB-anställda. Exakt hur många tjänster det rör sig om är i nuläget oklart, den nya organisationen ska vara spikad den sista maj.

– Det är första gången ledningen erkänt att uppdelningen skapar problem. Tidigare har man hävdat att det är en jättebra lösning för att hitta vikarier till de olika tidningarna. Problemet är att man knappast kan klassas som vikarie om man jobbat här i nio år, säger Anna Flytström, ordförande i fackklubben på SMAB, som välkomnar den nya organisationen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln: