fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Omplacerades – riskerar nu att bli av med Aftonbladet-jobbet

Publicerad: 18 november 2014, 11:36

Nivette Dawod.

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet.

UPPDATERAD Resumé kunde tidigare rapportera att Aftonbladet flyttar stora delar av featureverksamheten utanför huset, däribland bilagan Resa. Nivette Dawod, som tidigare jobbat som nyhetsreporter, blev omplacerad till just Resa efter att ha gått ut i Journalisten och kritiserat bemanningsanställdas situation. Nu riskerar hon därmed att bli av med jobbet för gott.

Ämnen i artikeln:

Nivette DawodMarieberg Media

KB

Karl-Johan Byttner


– Det har ju aldrig varit särskilt tryggt att vara bemanningsanställd och det känns knappast tryggare nu efter det här beskedet, säger Nivette Dawod.

Hon syftar på Jan Helins besked om att 30-40 tjänster försvinner på Aftonbladet i och med att man ska spara 40 miljoner kronor.

Nivette Dawod skapade stor uppmärksamhet kring sig när hon i en artikel i Journalisten öppet kritiserade bemanningsanställdas situation – Journalisten skrev att anställda får 6 000-6 900 kronor mindre i månadslön än sina fastanställda kollegor.

"Jag älskar mitt jobb och jag känner mig som en Aftonbladet-anställd fast inte är det. Jag är i b-laget", sade hon till Journalisten.

Kort efter blev hon omplacerad till bilagan Resa.

Detta väckte skarpa reaktioner bland de anställda och drygt 100 medarbetare på Aftonbladet skrev under ett protestmejl.

Journalistklubbens styrelse i Marieberg Media protesterade också mot omplaceringen i en debattartikel på Journalisten.se och menade att blotta misstanken att en anställd straffas för att ha kritiserat arbetsförhållandena på sin arbetsplats är "graverande".

Jan Helin hävdar att kritiken i Journalisten inte har att göra med omplaceringen:
"Ingen medarbetare på Aftonbladet har omplacerats på grund av vad som sagts i någon intervju. Det vore självklart helt främmande för Aftonbladet att agera så.", skriver Jan Helin.

Han uppger att Nivette Dawod har erbjudits en tillfällig reportertjänst på en annan redaktion i avvaktan på en "ledig tjänst" på nyhetsredaktionen.

"De närmare omständigheterna kring det vore oetiskt av oss som ledning att diskutera närmare offentligt. Men det får finnas gränser också för fria spekulationer i branschmedia...", skriver han.

Han uppger också att Aftonbladet just nu jobbar med att se över hur man använder bemanningsbolag.
"Jag kommer att återkomma i den frågan." skriver Jan Helin till Resumé.

– Jag har ju inte riktigt hunnit tänka efter om jag ska vara helt ärlig och vi får ju löpande information om det hela, säger Nivette Dawod.

Hon väljer att inte kommentera uppgifterna om hon verkligen fick ett ultimatum att jobba med resebilagan eller sluta.

Hon vill heller inte kommentera sin framtid på Aftonbladet.
– Det är nog dumt att jag talar om det nu just nu när det är så svårt att säga något om min framtid, säger Nivette Dawod.

Hon har jobbat på Aftonbladet, först som vikarie och senare som bemanningsanställd via Mediakompetens och därefter Schibsted Media.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev