Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Omtalad IS-chatt misstänks vara fejkad

Publicerad: 10 april 2017, 13:00

Mycket tyder på att den chatt mellan misstänkte 39-åringen och IS-anhängare som publicerats i flera svenska medier är fabricerad, det rapporterar Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterExpressen

Flera svenska medier, däribland Expressen och Dagens Industri, publicerade i förmiddags artiklar om att den terrormisstänkte 39-åringen ska ha haft chattkontakt med IS-anhängare före och efter dådet.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att mycket tyder på att skärmdumparna från chatten är fabricerade. I chatten ställde 39-åringen frågor om hur man tillverkade sprängmedel och berättade efter dådet att han kört över 10 personer.

Uppgifterna kommer från Twitterkontot @TVJIHAD som påstås ha kopplingar till sajten Kavkazcenter. Nu dementerar ägaren till Kavkazcenter, finske Mikael Storsjö, att de har något att göra med twitterkontot.

– Personen bakom @TVJIHAD har inget att göra med Kavkazcenter, tvärtom är det en person eller grupp av personer som representerar ett annat läger, och tagit till parodin som ett medel. Inte heller tycks @TVJIHAD ha någon egen kontakt med terroristen, han har bara publicerat en skärmbild från något diskussionsforum I Ryssland”, skriver Storsjö i en kommentar.

Dagens Nyheter uppger att Kavkazcenter är en kontroversiell sajt med kopplingar till tjetjenska rebelledare. Sajten är förbjuden i Ryssland och har publicerat ett öppet brev där rebelledaren Shamil Basajev tar på sig ett gisslandrama i staden Beslan.

Resumé söker Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för kommentar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.