lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Omtalat spred vandringssägen – fick stor spridning innan den ändrades

Publicerad: 23 februari 2017, 12:36

Foto: Faksimil

Expressens viralsajt Omtalat publicerade den 14 februari en vandringssägen om en kvinna som ska ha haft sex med en nekrofil – en påhittad story som först fick vingar redan 1998, det rapporterar Metros Viralgranskaren.

Ämnen i artikeln:

OmtalatExpressenMediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Artikeln baserades på ett antal tweets där den anomyma twittraren "Jaqueline" påstås berätta om hennes kompis one night stand. Efter att kompisen haft sex med mannen upptäckte hon märkliga utslag på kroppen och bestämde sig för att gå till en hudläkare. Läkaren påstods förklara för henne att utslagen är av en typ man bara kan få genom att ha sex med en person som haft sex med ett djur eller lik. Nu visar det sig dock att nyheten är falsk.

Den förste att uppmärksamma att storyn är påhittad var den förre viralgranskaren Jack Werner, som berättade att folklivsforskaren Bengt af Klintberg redan 1998 skrivit om fenomenet i sin bok "Glitterspray".

Den internationella viralgranskaren Snopes.com, ett av de företag som ska hjälpa Facebook att förhindra falska nyheter, påtalar även att det inte finns några speciella utslag som går att koppla till nekrofili.

Omtalat har sedan publiceringen gjort en kraftig förtydling som förklarar att historien inte är sann, med original-artikeln publicerad nedanför. Expressens sociala medie-redaktör, Dan Edström, påpekar i en utväxling med Mediebruset att detta är det enda sättet för en rättelse att få spridning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev