Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Opinionsundersökning förvirrade TT

Publicerad: 5 augusti 2008, 13:56

En opinionsundersökning från företaget Sentio har under dagen skapat stor förvirring hos TT och nyhetsbyråns kunder.


Det var i morse som Sverigedemokraterna skickade ut ett pressmeddelande om att partiet fått 5,5 procent av rösterna i en ny opininsundersökning. TT rapporterade om undersökningen vid lunchtid och flera nättidningar publicerade nyheten.

Undersökningen presenterades då som gjord av undersökningsföretaget Sentio på uppdrag av Sverigedemokraterna. Lite senare kom en uppdatering av nyheten med fler kommentarer och faktarutor och bakgrund. Men då var uppgiften om att Sverigedemokraterna beställt undersökningen borttagen.

Nyhetsföretagen som prenumererar på TT stod frågande och hörde av sig till Resume.se. Mats Olsson, deskchef på TT förklarade då att den missade uppgiften var en ren lapsus som nyhetsbyrån korrigerat en halvtimme senare.

Men nu visar det sig att den korrigeringen var felaktig. Undersökningen var inte beställd av Sverigedemokraterna, utan gjord på eget initiativ av Sentio.

TT har nu för tredje gången korrigerat sina uppgifter.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.