Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Öppen intern strid på SVT: ”Yttrandefriheten hotad inifrån”

Publicerad: 29 september 2016, 06:24

SVT:s debatt om debatten möter hård kritik, Mark Zuckerberg hyllar Luleå och mediedrottning liknar Donald Trump vid en cancersvulst. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonAktuelltSVTMark ZuckerbergJan Helin

Internbråk på SVT
I Aktuellt debaterade SVT:s programdirektör Jan Helin med Janne Josefsson om extremister ska kunna debattera i SVT. Bakgrunden är Nya Tiders kontroversiella medverkan under Bokmässan och den efterföljande debatten i Aktuellt i förra veckan då den högerextrema tidningens chefredaktör medverkade. Jan Helin gav kritikerna rätt i en artikel i DN, men det slutade inte där.

Programledaren Nike Nylander inledde med att ifrågasätta Jan Helin för något han ska ha sagt på ett internt personalmöte.
– På ett möte i måndags med alla oss som jobbar på Aktuellt sa du att sådana som Nya Tider, extremister, inte ska få debattera här hos oss. De kan intervjuas och granskas men ska inte få debattera.

Jan Helin blånekade.

Efter debatten intervjuades Janne Josefsson av Aftonbladet.
– Jan Helin säger att det här stärker SVT. Jag åkte upp av den enkla anledning att jag reagerade på det han hade skrivit. Jag ser att yttrandefriheten är hotad inifrån, jag blir allvarligt skrämd över att han så väldigt ensidigt tar ställning för kritikerna, säger Janne Josefsson.

Debatten kritiserades flitigt på sociala medier och flera undrade varför SVT höll personalmöte i direktsändning.

"Som tittare blir jag djupt orolig över vad som händer på en av Sveriges viktigaste nyhetsredaktioner. Verkar vara totalt kaos.", skriver Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN på Twitter.

Så dålig är reklambranschen på mångfald
Enligt ny statsistik från USA:s motsvarighet till KOMM! anser 74 procent av medlemmarna att byråer är medelmåttiga eller dåliga när det kommer att rekrytera en bred grupp av människor. 20 procent anser att branschen är värdelös på mångfald, 29 procent att de inte är bra, 25 procent att branschen är medioker. Hela 50 procent anser att branschen är diskriminerande. Det rapporterar AdWeek.

Huffington liknar Trump vid cancer
Arianna Huffington som nyligen klev ner som ansvarig utgivare för sajten som bär hennes namn deltog i en paneldebatt om presidentvalet under gårdagen. Temat var i fall media skulle byta kurs och börja ta Donald Trumps möjligheter att faktiskt bli president på allvar. "Det är för sent. Tumören har spridit sig över hela den politiska kroppen." Det rapporterar AdAge.

Konservativ tidning svänger efter 126 år
Den största tidningen i Arizona, The Arizona Republic, ger öppet sitt stöd till demokraten Hillary Clinton. Det är första gången sedan tidningen grundades 1890 som den inte backar en republikansk kandidat.
"Vi har aldrig gett vårt stöd till en demokrat framför en republikan. Aldrig. Detta speglar en djup filosofisk uppskattning för konservativa ideal och republikanska principer. I år är det annorlunda", skriver tidningens ledarsida och fortsätter: "2016 års republikanska kandidat är varken konservativ eller kvalificerad".

Mark Zuckerberg hyllar Luleå
Mark Zuckerberg har delat med sig av bilder från företagets anläggning i Luleå, där internetjätten har två serverhallar. Facebooks grundare förklarar i ett inlägg på sin offentliga profil hur de norrländska anläggningarna gör för att kyla ner servrarna. "Du tänker antagligen inte på Luleå när delar med dina vänner på Facebook, men det är ett exempel på extremt komplicerad teknisk infrastruktur som gör att världen är sammankopplad", skriver Facebook-vd:n i inlägget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.