Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Öppen lönekonflikt mellan Schibsted och bemanningsbolagets fackklubb

Publicerad: 4 oktober 2017, 12:04

Under dagen har en lönestrid mellan Schibsted och dess bemanningsbolag rasat inför öppen ridå. Fackklubben för bemanningsbolaget kräver att det nuvarande lönegapet på inte ska öka, en önskan som inte får gehör från arbetsgivarsidan.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSvenska DagbladetSchibstedSchibsted MediaOmni

Bemanningsföretaget Schibsted Media (SMAB) startades 2012 för att Svenska Dagbladet och Aftonbladet inte skulle behöva hyra in personal från externa bemanningsbolag. Sedan starten har det varit flera strider gällande löne- och kollektivavtalen på klubben. 2014 menade SMAB:s fack att bolaget systematiskt undvek tillsvidareanställningar, något som strider mot kollektivavtalet. Klagomålet fick stöd från respektive tidnings fackklubbar.

Nu rasar ytterligare en strid mellan SMAB och Schibsted inför öppen ridå. Denna gång handlar det om de pågående löneförhandlingarna. I nuläget tjänar en 80-talist anställd via SMAB i snitt 34 000 kr/månad medan en anställd på Aftonbladet tjänar 37 590 kr/månad. Beräkningarna är gjorda av SMAB:s fackklubb som rensat bort avvikande löner från profilerade skribenter och chefer.

I förhandlingar kräver SMAB inte jämställda löner men att gapet inte ska öka.

– I nuläget innebär de lägre snittlönerna en mindre lönepott vilket i sin tur ger mindre lönehöjningar. Förklaringen vi får från Schibsted Media är att de inte har några pengar, det är ett företag som enbart existerar för att Aftonbladet ska slippa anställa de som jobbar där. Det som krävs är att Aftonbladet och Svenska Dagbladet skjuter till pengar. Det borde inte vara orimligt med tanke på att vi gör exakt samma arbete som de fastanställda, berättar Anna Flytström, ordförande i fackklubben på Schibsted Media.

Snitthöjningen för SMAB-anställda kommer i år att landa på 780 kronor. Enligt preliminära uppgifter ligger ökningen för anställda på Aftonbladet och Svenska Dagbladet på 890 kronor. Facket kräver att Aftonbladet och Svenska Dagbladet ska skjuta till 110 kronor per anställd och månad för att förhindra ett växande lönegap.

Under dagen har ett mejl gått ut till samtliga anställda inom Aftonbladet, Omni och Svenska Dagbladet där uppgifterna redovisas.

"6710 kronor i månaden för att utjämna en orättvisa som just nu får en viktig del av Aftonbladets och SvD:s arbetskraft att känna sig mindre värda än sina kollegor som utför samma arbete. Det här tycker vi handlar om värdighet.", skriver fackklubben i mejlet.

Kravet om en likvärdig lönehöjning har fått stöd från både Aftonbladet och Svenska Dagbladets fackklubbar och enligt mejlet finns även ett stort stöd från de anställda på respektive tidning.

Arbetsgivarsidan menar dock att kollektivavtalen som de är skrivna tillåter en differentierad lönesättning.

"Just nu pågår löneförhandlingar mellan arbetsgivare och fackklubbar. Förhandlingarna är inte avslutade. Kollektivavtalen föreskriver individuell och differentierad lönesättning och löneskillnader existerar mellan de olika bolagen – SMAB, Omni, SvD och Aftonbladet. Det gör det även inom respektive bolag." skriver de i ett svar till SMAB:s fackklubb.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.