Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Öppnar för comeback

Publicerad: 30 november 2011, 15:17

Lasse Bengtsson.

Foto: Emil Nordin/Expressen/Scanpix

Efter ett och ett halvt återvänder Lasse Bengtsson till Sverige. För Resume.se berättar han om tiden i Afghanistan och känslan inför att flytta hem igen – han öppnar också för en comeback som journalist. – Jag utesluter ingenting, säger Lasse Bengtsson till Resume.se.


TV4-journalisten Lasse Bengtsson återvänder till Sverige. Under ett och ett halvt år har befunnit sig i Afghanistan där han varit verksam som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén. På sak.se har man också kunnat följa hans blogg på plats från Kabul.

Lasse Bengtsson beskriver det senaste året som ”omtumlande, nyttigt, otroligt lärorikt och ansträngade” – allt på samma gång.

– En ovanligt sammansatt upplevelse. Samtidigt som jag aldrig tidigare har lärt mig så mycket om ett land, om världen och om mig själv, så är det också krävande att leva i en miljö omgärdad av säkerhetsbestämmelser. Att inte kunna göra som man vill, att inte kunna gå, cykla eller resa, utan att ständigt kolla säkerheten är påfrestande. Även om Afghanistankommitten är ovanligt rutinerad på säkerhetsområdet och dessutom välgörande pragmatisk i många fall – vi kan röra oss mer än FN, ambassaderna och de flesta andra – så blir du ändå begränsad. Och ibland också stoppad från resor, säger han till Resume.se.

Sett i sin helhet har tiden i Afghanistan varit en fantastisk erfarenhet, menar Lasse Bengtsson. En erfarenhet han kommer att bära med sig resten av livet.

–Det låter lite högtidligt kanske, men det känns som om jag mera har blivit en del av världen – av ett större sammanhang. Dessutom har det bekräftat det jag anade, att Afghanistankommitten är en ovanligt professionell, resultatinriktad och hederlig organisation. Kanske till och med den allra bästa i det här landet.

Att befinna sig i ett av världens fattigaste länder, som dessutom befinner sig i krig, under så pass lång tid är något som påverkat honom mycket starkt.

– Man blir kraftfullt berörd av alla människor, som har tvingats leva mitt i en väpnad konflikt med olika aktörer de senaste 30 åren. Många unga vet inte något annat än krig. Alla är drabbade på något sätt, alla har anhöriga som dödats eller suttit i fängelse, eller varit många år i flyktingläger. Alla känner av slitaget och fattigdomen. Att afghanerna trots allt är så enastående kämpande, gästfria, generösa och humoristiska, är en av de saker som jag tagit allra störst intryck av.

Han fortsätter:

– Varje gång jag kommer ut på landsbygden blir jag först varse landskapets skönhet. Därefter ser jag fattigdomen och att det inte tillverkas något, det finns inga farbriksskorstenar som ryker. Men efter det blir jag glad över människorna jag får möta – och tacksam över hur bra jag själv har det. Jag har aldrig tidigare upplevt tryggheten, friheten och naturens skiftningar i Sverige, som jag gör nu.

Hur känns det att flytta hem till Sverige igen?

– Det känns givetvis bra att flytta tillbaka till Sverige. Vi skulle bara veta hur bra vi har det – och uppskatta det ännu mera varje dag.

Väl tillbaka i Sverige kommer Lasse Bengtsson att fortsätta sitt arbete för Svenska Afghanistankommittén. Han öppnar samtidigt dörren för att plocka upp journalistkarrären igen.

Är det aktuellt med en TV4-comeback eller är det annat som lockar?

– Jag kan mycket väl tänka mig att återvända till journalistiken - jag känner mig mycket som journalist – antingen som frilansare eller i någon annan intressant form. Skriva, radio, tv, jag utesluter ingenting. Är alldeles för gammal för det. Kan också tänka mig att fortsätta att använda de erfarenheter jag fått under den här tiden på något lämpligt sätt.

Christian Ström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.