Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Oretuscherad men för snygg

Publicerad: 5 januari 2010, 07:31

Australienska Marie Claire vill föra fram en positiv kroppsuppfattning. I februarinumret har man därför nakna och oretuscherad Jennifer Hawkins på omslaget. Nu får magasinet kritik för att Hawkins är för snygg.


Ämnen i artikeln:

Ralph Lauren

Omslaget på den oretuscherade Jennifer Hawkins.

Förra årets intensiva diskussion om kroppsuppfattning och retuschering i modeindustrin fortsätter. Den här gången i Australien.

Jackie Frank, redaktör för Marie Claire i Australien, säger att hon vill föra fram en mer positiv kroppsbil i sin tidning. Inte minst efter en läsarundersökning som visade att endast 12 procent av läsarna är nöjda med sin kropp.

Därför bad hon Jennifer Hawkins att ställa upp naken på omslaget av februarinumret utan någon photoshopkorrigering. Det ska tilläggas att Hawkins vann Miss World 2004.

Omslagsbilden ska senare auktioneras ut och intäkterna ska skänkas till Butterfly Foundation, en organisation som jobbar mot ätstörningar.

Men Marie Claire är inte enda modetidningen med en mission i Australien. Redan i höstas hade tidningen Madision ett specialnummer om kroppsuppfattning och lät kändisar vika ut sina ”naturliga” kroppar.

En av de naturliga modellerna var radioprogramledaren Bianca Dye.

Nu är Dye kritisk till Marie Clairs omslag.

– Det var som ett slag i ansiktet för människor som jag själv, säger hon.

– Hur kan hon vara en förebild för kroppsuppfattning när genomsnittliga kvinnor inte ens påminner om henne.

Mia Freedman, tidigare redaktör på Cosmopolitan, jobbar aktivt för en förändrad kroppsuppfattning inom modeindustrin kritiserar också Marie Claire och menar att redaktör Jackie Frank måste ta ett större ansvar.

Till slut gick Frank ut och försvarade sitt oretuscherade omslag.

– Vad som förvånar mig är att kvinnor kritiserar varandra – var finns solidariteten.

– Bianca Dyes kommentar gör mig besviken. Hon gjorde en fantastisk sak med att posera naken i Madison. Men det visade också min slutsats om det här: det krävs en stor kändis för att göra stora nyheter och få igång diskussionen. Jennifer fick genomslag där Bianca misslyckades.

– Jag vill sälja magasin men jag vill även genomföra förändringar.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ralph Lauren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.