Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Organisation för amerikanska kvinnliga journalister till attack mot IS

Publicerad: 3 september 2014, 08:10

Gruppen den Islamiska staten, IS, har publicerat en video där man hävdar att man halshugger den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Halshuggningen kommer två veckor efter att IS har publicerat en halshuggning av den amerikanske journalisten James Foley. The International Women´s Media Foundation, IWMF, fördömer nu agerandet.


- Foley och Sotloff, likväl som många andra journalister som rapporterar från Mellanösterns konfliktzoner, har begett sig dit för att ge en röst åt människor som berörs av konflikten. Nu har dessa blivit en story och människorna har tappat en röst, säger Elisa Lees Muñoz, direktör på IWMF i en kommentar angående den påstådda halshuggningen av Steven Sotloff.

IWMF menar att säkerheten för korrespondenterna har blivit ett allt större bekymmer i takt med att de i allt högre utsträckning har blivit måltavlor för olika terrorgrupper.

IWMF uppger också att data från Committee to Protect Journalists visar att mer än 100 journalister har dödats i konflikzoner i Mellanöstern under de senaste tre åren, vilket bland annat inkluderar Sunday Times reporter Marie Colvin och fotografen Anja Niedringhaus.

Elisa Lees Muñoz menar att krigskorrespondenterna omfattar ett växande antal frilansjournalister och att man får fram nyheter som inte går att underskatta.

Hon menar att halshuggningarna visar på vikten av att man säkrar arbetsmiljön både för heltidsanställda och frilansare genom att förse dessa med de "nödvändiga verktyg och kunskaper som behövs för att de ska kunna vara så säkra som möjligt."

IWMF grundades av en grupp av framstående amerikanska kvinnliga journalister år 1990.

Målet är att stärka kvinnliga journalisters ställning i hela världen.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.