Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

OS-sändningarna avslutade – här är Viasats tittarsiffror

Publicerad: 23 augusti 2016, 10:16

Foto: Pressbild/MTG

Ytterligare ett Sommar-OS har gått mot sitt slut – dock första gången med ett kommersiellt tv-hus bakom spakarna. Såhär gick det för Viasat.


Ämnen i artikeln:

TV3MTGViasatOS i Rio

Debatten om att MTG:s Viasat tagit över OS-rättigheterna från SVT har varit en lång följetång under hela mästerskapet. Till exempel har Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt uttryckt sin besvikelse över att "de kommersiella bolagens vinstintresse är viktigare än folks idrottsintresse".

I en undersökning gjord av Novus framgår det dessutom att en överlägsen andel, hela 51 procent av befolkningen, vill se OS i SVT1. Endast 1 procent föredrar TV3 respektive Viasat Sport. Ingen (0 procent) föredrar TV10.

Nyligen kom även rapporter om att fler såg Sportnytt i SVT än själva sändningarna i OS – och att SVT därmed bräcker Viasat trots att de inte har rättigheterna.

Mot slutet har dock Viasat fått lite vind i seglen. Nära hälften i en undersökning av Aftonbladet/Inizo tycker att sändningarna har varit bra eller ganska bra. Samtidigt skrev Sportbladets krönikör Marcus Leifby att OS i SVT vore "snudd på idioti".

I dag kom så tittarsiffrorna sett över hela mästerskapet. Enligt MMS har 5 732 000 tv-tittare sett minst tre sammanhängande minuter i TV3 eller TV10. För fyra år sedan, då SVT skötte sändningarna från OS i London, var motsvarande siffra 7 449 000. Då bör man dock ta med i beräkningarna att stora delar av årets sändningar har pågått under natten, till skillnad från OS i London.

Enligt MTG har omkring 2,5 miljoner unika personer tittat på OS i Viasat i snitt varje mästerskapsdag. Man har då räknat med de som under dygnet har sett minst fem minuter eller mer. Varken Viaplay eller de nya extrakanalerna är med i sammanställningen.

I tittartoppen finns fotbollsdamernas final mot Tyskland, som sågs av 1 881 000 tittare (MMS).
– Tittarsiffrorna visar att man har tagit till sig våra sändningar men också att de stora idrottsögonblicken fortsätter samla stora skaror framför tv:n, även i vår tid med förändrade tittarbeteenden. Tidsskillnaden har ibland inneburit en utmaning att hålla sig vaken, men vi var närmare en kvarts miljon som steg upp mitt i natten för att se Sara Sjöströms enastående guldlopp. Ett bevis på hur OS och idrott engagerar, säger MTG Sveriges vd Anders Jensen i en kommentar.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

TV3MTGViasatOS i Rio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.