Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Ottosson fick sparken”

Publicerad: 20 augusti 2014, 21:01

Bengt Ottosson ersätts av Gunilla Herlitz.

Foto: Expressen och Sören Andersson.

Enligt den officiella versionen valde Expressens vd Bengt Ottosson, 62, att ”gå i pension”. Men nu kan Resumé berätta att Ottosson i själva verket tvingades packa ihop med omedelbar verkan. – På ren kvällstidningssvenska så skulle jag säga att han helt oförtjänt har fått sparken, vilket jag och alla på Expressen beklagar, säger fackklubbens ordförande Olle Fors till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzThomas MattssonExpressenBengt Ottosson

I går kom beskedet att Bengt Ottosson, vd på Expressen sedan 2001, går i pension och efterträds av Expressens styrelseordförande Gunilla Herlitz som även är vd på DN.

Enligt Expressens officiella version lät det som att Ottosson själv valt att sluta. Men i själva verket fick han sparken med omedelbar verkan.

Att Ottosson fick kicken bekräftas av Olle Fors, facklubbens ordförande på Expressen.

– Jag har full respekt för Bengts officiella version, att han har valt att gå i pension. På ren kvällstidningssvenska så skulle jag säga att han helt oförtjänt har fått sparken, vilket jag och alla på Expressen beklagar. Det är djupt beklagligt att Bonniers valt att byta ut en vd som förmodligen är en av koncernens mest framgångsrika. Expressen har levererat en dryg miljard kronor till Bonniers under hans ledning, säger Olle Fors till Resumé.

Ottosson antydde också själv på det interna stormötet på Expressen att  han ville vara kvar. Enligt vad Resumé erfar hade han pratat om att  stanna till början av nästa år, minst.

Enligt Resumés källor är en orsak till petningen att Bengt Ottosson motsatt sig sammanslagningar. Resumé har tidigare berättat att uppemot 100 tjänster kan försvinna från Expressen i år.

Bengt Ottosson vill inte svara på Resumés frågor om vad som ligger bakom avgången.

Men han säger:

– Jag har haft många fantastiska år på Expressen och tillsammans med alla medarbetare har jag bidragit till att vi gjort 1,1 miljarder i vinst under de senaste 11 åren. Men det har nog aldrig varit roligare än just nu när vår digitala tillväxt är så fantastisk Rekordintäkter, rekordtafik nästan varje vecka. Och vi tar marknadsandelar hela tiden. På mobilen är Expressen dubbelt så stor som alla andra Bonniersajter tillsammans.

Totalt gjorde Expressen en vinst på 98,4 (95) miljoner kronor under 2013. Nu går nye Bonnier-vd:n Tomas Franzén in som styrelseordförande i Expressen när Gunilla Herlitz blir vd.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.