Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

OTW: ”Aller har uppvaktat Stampen i två år”

Publicerad: 21 juni 2016, 11:56

Anders Rask.

Foto: Pressbild/OTW

Anders Rask, vd på OTW, tror att Allers starka soliditet kan innebära större möjlighet till egna satsningar – och avslöjar samtidigt planer på ett kontor i Oslo.


Ämnen i artikeln:

Anders Rask

09.30 under tisdagensmorgonen hölls ett extrainsatt morgonmöte på kontoret på Birger Jarlsgatan för medarbetarna på OTW. Nyheten hade förvisso redan nått många via Resumé, men det var då vd Anders Rask tillsammans med Aller Medias vd Bodil Ericsson Torp berättade att affären som innebär att Aller Media köper OTW rotts i hamn.
­– Det var glatt humör och det många verkade pepp, eftersom vi hamnar hos Aller som har en berättande organisation med publicistisk storytelling som vi kan känna igen oss i. Det finns en trygghet i det. Det var skönt att få beskedet innan sommaren med tanke på hur ägarbilden ser ut, säger han.

LÄS MER: Klart: Aller Media köper OTW

Aller Media har enligt Anders Rask uppvaktat Stampen om ett köp av OTW i två års tid.
– Vi har haft en dialog med dem sedan i januari. Det har varit en lång process så det är skönt att det blir av. Stampens rekonstruktion blev en liten puckel på vägen, och vi hade hoppats kunna stänga affären innan dess. Men det är skönt att komma i mål nu.

Har beskedet om rekonstruktionen påverkat affären?
– Jag kan inte kommentera köpeskillingen men det har nog inte blivit någon rabatt på grund av rekonstruktionen. Det är inte bara Aller som har velat köpa OTW, utan det har funnits andra spekulanter, varav somliga har jag träffat, säger Anders Rask som dock inte vill uppge vilka det rör sig om.

LÄS MER: Aller Media: "OTW är ett drömförvärv"

Affären innebär flera saker för OTW. Bland annat kommer man att ingå i samma koncern med ett tidigare konkurrerande contentbolag, Make Your Mark, samt ingår i det nordiska nätverket Ahead Group. Precis som Bodil Ericsson Torp redan bekräftat så är det inte aktuellt med en hopslagning av de båda bolagen, berättar Anders Rask.
– Jag tror att Aller tycker att det är bra med skilda bolag som attraherar kunder med olika karaktär. Dessutom är det till exempel svårt för en byrå att ha konkurrerande varumärken som kunder samtidigt. Med separata bolag kan Aller ta en större del av contentkakan.

Han tror att OTW har god utvecklingspotential under Aller.
– Hos Stampen, som hela tiden haft ekonomiska problem och lönsamhetsprobem, har man kanske inte satsat med tillväxtfokus på OTW, även om man kanske hade velat det.

– Aller har en stark soliditet och kraft där jag tror att det blir enklare för oss ha det och göra egna, spännande satsningar. Vi kanske kan få eget kapital och kunna investera mer i nyrekryteringar samt få mer närvaro på den nordiska marknaden. Oslo ligger till exempel nära till hands. Initialt har vi också planer på att öppna kontor i Malmö. Men först måste vi göra upp affärsplaner.

Ägarbytet innebär i nuläget ingen förändring för OTW:s omkring 65 fastanställda medarbetare. Man har hyreskontrakt i nuvarande lokaler till hösten 2017 och i nuläget inga planer på att flytta.

Såhär i efterhand – var det en dålig affär för OTW att köpas av Stampen?
– Nej, det tycker jag absolut inte. Vi har lyckats väldigt bra under de här fyra åren, trivts bra, ökat vår vinst och gjort mycket bra saker. Sen är det jättetråkigt att Stampen hamnade där de är, men det är av historiska anledningar som varken har med OTW eller nuvarande ledning att göra.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Anders Rask

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.