Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Oväntade miljonfyndet i Veckans Brott-studion

Publicerad: 18 februari 2015, 06:14

Här avslöjas skatten i Veckans Brott.

Foto: SVT.

Den okända skatten i SVT-studion, Zlatan Ibrahimovis skokupp och Kalla Faktas prestigenominering. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaFacebookVeckans BrottSVTThomas MattssonZlatan Ibrahimović

Dold skatt i Veckans Brott
Efter förra veckans program ringde en tittare in till SVT angående ett föremål i Veckans Brott-studion. Tittaren var ingen mindre än antixexperten Peter Pluntky som är känd från programmet Antikrundan. Han hade sett ett föremål i bakgrunden som var väldigt värdefullt.  

I gårdagens program gästade Pluntky studion och avslöjade föremålet: en mycket ovanlig skrivmaskin. Närmare bestämt världens första seriebyggda – skrivmaskinens "Heliga Graal", som Peter Pluntky kallar den. Enligt antiexperten finns det bara cirka 40 exemplar kvar i hela världen – och värdet ligger omkring en miljon kronor.
– Jag satt just och funderade på om den där ryms i mina fickor, säger Leif GW Persson i programmet när Peter Pluntky avslöjar värdet.

SVT har tidigare fått skrivmaskinen av en okänd donator och kände inte till dess värde. Vad som händer med den nu är oklart.
– Den har bara stått där! Det är ju en fantastiskt fin prydnad. Jag måste dock säga att jag lagt märke till många saker, men den har jag inte ens tänkt på. Det är väldigt festligt, vi är alla mycket förvånade och uppspelta, säger programledaren Camilla Kvartoft till SVT.

Zlatans nya "kupp" för FN
Inför gårdagens stormöte i Champions League mellan PSG och Chelsea lade Zlatan Ibrahimovic upp en bild i sin app Zlatan Unplugged. Bilden föreställer en helt svart fotbollssko (Zlatan har fortfarande inte klart med skosponsor) prydd av texten "805 millions names". Dessa spelade han sedan med under matchen. Det hela som en fortsättning på den uppmärksammade reklamfilmen för World Food Programme.

Nordea bluffade vid SvD:s scoop
För två år sedan avslöjade Svenska Dabgladet att banken förde ett hemligt register över kunder som var oönskade. Vid tiden förklarade Nordea att registret var skrotat för flera år sedan, men nu framkommer uppgifter om att det i själva verket avvecklades först efter SvD:s avslöjande.

Kalla Fakta kan vinna prestigepris
TV4:s program för undersökande journalistik är nominerat i New York Film Festival. Det är ett reportage från i höstas om H&M och handeln med bomull som utsetts till en av finalisterna.  
– Det är så klart fantastiskt roligt och en stor ära att bli finalist i New York Film Festivals tävling. Men det handlar om ett lagarbete, många har varit involverade i den här produktionen och ska ta åt sig av glansen, säger reportern Per Hermanrud till Journalisten.

Polisen bildar arbetsgrupper med media
Igår hölls ett möte mellan polisen och en rad tunga mediechefer. Bakgrunden är den eskalerande hotbilden mot medier, där Expressen så sent som i fredags hotades av ett antal nazister. Tidningens chefredaktör Thomas Mattsson har bloggat om mötet, och skriver att "bland annat ska polisen runt om i landet bilda arbetsgrupper liknande dem man hade med politiska partier och lokala myndigheter inför valet. Syftet är att stärka samarbete i form av rutiner, kunskap och kontaktvägar".

Facebook ska utveckla VR-appar
För snart ett år sedan köpte Facebook Oculus Rift som utvecklar en virual reality-apparat för privatpersoner. Igår berättade Facebooks produktchef Chris Cox att de arbetar för fullt med att utveckla sina applikationer i VR-versioner. Men han vill inte ge något datum för när arbetet kan vara klart.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.