fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ove Joanson sätter sin gamle uppdragsgivare i SR-styrelsen

Publicerad: 6 mars 2015, 10:32

Ove Joanson och Tomas Brunegård.

UPPDATERAD. Ove Joanson arbetade som konsult åt Stampen under de expansiva åren – de som ligger bakom företagets ekonomiska kris. För det arbetet tjänade han miljonbelopp, enligt uppgifter till Resumé. Nu belönas Stampens förra vd Tomas Brunegård med en plats i Sveriges Radios styrelse, som Ove Joanson är med och utser i rollen som ordförande i ägarstiftelsen.

Ämnen i artikeln:

Ove JoansonStampenTomas Brunegård

FT

Fredrik Thambert


Att Ove Joanson har arbetat för Stampen under många år är känt sedan tidigare. Han har bland annat suttit i styrelsen för den Hjörnekontrollerade tidningskoncernen VLT och dess dotterbolag Länstidningen i Södertälje. Men de stora pengarna har han tjänat som konsult för mediebolaget, som nu befinner sig i en svår kris på grund av de högtflygande affärerna under Tomas Brunegårds ledning.

År 2006 avslöjade Resumé att han skrivit ett guldkantat konsultavtal med Stampen. Det gick ut på att hjälpa koncernen att bygga upp ett nytt affärsområde inom interaktiva medier i bolaget Stampen Media. Enligt Resumés källor fakturerade Ove Joanson 2 000-2 500 kronor/timme för sina konsulttjänster. Det gav mellan 80 000 och 100 000 kronor i månaden från Stampen, eller minst en miljon kronor under det kontrakterade året.

Även efter det har Ove Joanson bistått mediekoncernen med sina tjänster, men det upphörde efter att Tomas Brunegård fick lämna posten som vd för två år sedan. Vid det laget hade de ekonomiska trångmålen blivit uppenbara för alla.

Nu har Ove Joanson alltså varit med och utsett sin förra uppdragsgivare till styrelseledamot i Sveriges Radio. Beskedet har väckt reaktioner.  

"Tomas Brunegård? Den störste mediecharlatanen i modern tid? Och han lönas med ett styrelseuppdrag hos Sveriges Radio!?" skriver Sydsvenskans kulturskribent Andreas Ekström på Twitter.  

"Totalt crazy, men det kanske är ett skämt eller en avledningsmanöver?" twittrar medieanalytikern Olle Lidbom.

Men Ove Joanson själv ser ingen problematik med utnämningen.
– Det är ett ytterst begränsat ekonomiskt värde det här handlar om. En styrelseledamot i SR får runt 64 000 kronor om året, så om du antyder att det här är en återbetalning av konsultfakturor så ser jag inte logiken. Jag har jobbat med medier i Sverige i 50 år och har hunnit arbeta med en otrolig massa människor. Jag ser vilka som är duktiga och inte. Tomas är en av de duktigaste.

Men har han inte ett stort ansvar för krisen som Stampen befinner sig i nu?
– Som koncernchef har han naturligtvis ansvar för bolaget. Men enskildheterna i det får du prata med honom om. När han blev vd 1996 var inte ens GP ett aktiebolag. När han slutade var Stampen ett bolag på ett antal miljarder. Att han sen köpte tidningar för dyrt, och att bankerna tyckte att de inte hade det värdet motsvarande säkerheterna är också sant. Men det har ingen effekt för hans roll i SR.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev