Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Overkliga tv-siffran på Island: 75 procent såg matchen

Publicerad: 29 juni 2016, 05:49

Islands spelare och publik gör "vulkanen" efter senaste segern.

Foto: SVT

Enormt intresse för Islands framfart i Fortbolls-EM, Mittmedia kapar tjänster och Ericsson lägger locket på efter skandalerna. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SVTMittmedia

Overkliga tv-siffran på Island...
Bragdmatchen mellan Island och England sågs av 2,2 miljoner svenskar, enligt MMS mätningar. Men det är inget jämfört med hur många som såg matchen på Island. Enligt det statliga tv-bolaget RUV var det otroliga 75,1 procent av Islands befolkning på drygt 320 000 människor såg gårdagens match, skriver SVT. Hela 99,3 procent av islänningarna som tittade på tv klockan 19.00 lokal tid såg på matchen. I Sverige hade det motsvarat en osannolik tittarsiffra på 7 423 098 personer.

...Och SVT jublar åt Islands framgångar
Det är bara Sveriges matcher som har fått högre tittarsiffror än Islands. SVT hoppas på ännu högre siffror när de möter Frankrike i kvartsfinalen på söndag.
– Det är klart att det vore roligt att slå tittarrekord för detta EM när Island och Lagerbäck spelar kvartsfinal. Och klockan 21.00 på söndagskvällen borde svenskarna ha grillat och solat klart, och vara helt redo för en spännande kväll framför tv:n, säger sportchefen Åsa Edlund Jönsson till Sportbladet.

29 Mittmedia-tjänster bort i Västmanland
Det är sedan tidigare känt att 130 tjänster beräknas försvinna, varav 90 redaktionella, från Mittmedia-koncernen. Nu står det klart att 29 av de redaktionella tjänsterna plockas från tidningarna i Västmanland, rapporterar Sveriges Radio P4. 17 av dessa tas från VLT och resten från Fagersta Posten, Sala Allehanda och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Ericssons strategi: "Lägg locket på"
Ericsson pressas av misstankar om korruption i Asien, vilket SvD Näringsliv avslöjat. Enligt tidningen höll bolaget ett krismöte med storägarna i förra veckan, och budskapet var att de skulle lägga locket på. Ericssons kommunikationsdirektör Helena Norrman ska ha bett mötesdeltagarna att hålla informationen från Ericssons ordförande Leif Johansson hemlig.
– Helena Norrman sade i slutet på mötet att detta inte var info som media fått eller skulle få. Att man lämnade den till en utvald skara ägare motiverade hon med att de bättre skulle kunna bedöma skriverierna om Ericsson, säger en källa till SvD.

Sanna Nielsen hyllas för sin programledarinsats
Igår gjorde Sanna Nielsen premiär som programledare för Allsång på Skansen i SVT. Hennesinsats rosas av Expressens tv-recensent Anders Björkman:
"Hon tog greppet om "Allsång på Skansen" direkt och delade med sig av sin egen glädje. Det var inte oväntat att hon skulle lyckas, men hon var faktiskt överraskande bra" skriver han i en krönika.

Aftonbladets Tobbe Ek är också positiv till debuten och väljer att lyfta fram hennes musikaliska insats:
Hon är lagom spontan. Hon skrattar lagom mycket. Låter gästerna ta lagom mycket plats (...) Men när hon sjunger. Då är Sanna Nielsen extra allt och tar aldrig en ton fel – och just därför kan hon bli näst intill perfekt som programledare för "Allsång på Skansen".

Isabella Lövin om utseendekritiken från Aftonbladets kolumnist
Kerstin Weigls krönika tidigare i våras fick hårt kritik eftersom hon riktade udden mot det nya MP-språkröret Isabella Lövins utseende. Nu berättar ministern om hur det kändes i samma tidning.
– Det var en anmärkningsvärd krönika. Jag tycker att kvinnor ska kunna företräda offentligt utifrån sina kvalifikationer och kompetens. Det är ett oerhört steg bakåt om kvinnor till skillnad från män ska ha ett särskilt krav på sig vad det gäller läppstift eller skönhetspoäng. Det är något som jag som företrädare för en feministisk regering, när jag reser runt i världen, inte precis vill ska vara en diskussion som ska förekomma i världens mest jämställda land. Så det förvånade mig, säger hon till Aftonbladet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTMittmedia

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.