Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ovisst när sjuk Larsson kan återvända till DN

Publicerad: 28 maj 2009, 12:30

DN:s chefredaktör Thorbjörn Larssons sjukfrånvaro förlängs. Men styrelseordförande Jonas Bonnier väntar med att söka en efterträdare: – Om man har en ansvarig chef så har man. Jag är optimist och hoppas att det ordnar sig.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterThorbjörn LarssonJonas Bonnier

truefalse

Thorbjörn Larsson

I en dryg månad har redaktionschefen Pia Skagermark styrt på DN. Personalen fick ingen förklaring till chefredaktör Thorbjörn Larssons frånvaro förrän Resumé den 11 maj berättade att han behandlas för utbrändhet.
”Han är överansträngd och ledig för att vila upp sig”, var beskedet internt. ”Jag hoppas att han är tillbaka snart, kanske om två veckor”, sade Jonas Bonnier då till Resumé.
Så blev det inte och Jonas Bonnier kan i dag inte säga när DN:s ansvarige utgivare åter kan vara i tjänst:
– Just nu vilar Thorbjörn upp sig. Det är extremt svårt att säga när det funkar igen. Jag vågar inte spekulera i det längre.

Informationen på DN har varit minst sagt knapphändig:
– Det här rör Thorbjörns privatliv, men det är klart att folk frågar, säger Jonas Bonnier.
Samtidigt står DN inför utmaningar som kräver ledningens helhjärtade insats:
– Pia Skagermark är ansvarig utgivare och det funkar bra. Men det är klart att det inte är en optimal tidpunkt. Men jag är optimist och hoppas att det ordnar sig.
Sökandet efter en efterträdare måste under alla omständigheter börja snart, eftersom Thorbjörn Larsson fyller 64 om två veckor. Han har dessutom bara lovat att leda DN i tre år, vilket inträffar i början av september.
Efter en närmast osanno­likt framgångsrik 40-årig mediekarriär på Aftonbladet, TV4 och nu DN är det högst mänskligt om Thorbjörn Larsson vill trappa ner. Han har arbetat hårt, till och med för hårt under en tid på TV4, och känner toppjobbens pris.
DN är dessutom ökänd för att vara en förändringsobenägen och svårstyrd arbetsplats med starka fack och väl inristade revir.
Nu står tidningen inför stora förändringar under det samlade trycket av lågkonjunktur och förändrade medie­vanor. Det kräver en närvarande och tydlig chef med starkt förändrings­mandat.

Det vore snarast tjänstefel av Jonas Bonnier att i det läge som har uppstått inte söka en efterträdare som kan gå in snabbt om Thorbjörn Larsson väljer att kliva åt sidan. Då kommer koncernchefen sannolikt att välja en säker Bonnierintern lösning som inte kräver långdragna rockader på chefsstolarna.
Den mest troliga lösningen är att DI:s kompetenta och handlingskraftiga chef Gunilla Herlitz tar över på DN, som tidigare har haft en stark kvinnlig chef i Christina Jutterström. På DI finns dessutom en rutinerad arvtagare i redaktionschefen Peter Fellman.
En mindre ortodox lösning vore att be TV4-chefen Jan Scherman att än en gång ta över efter Thorbjörn Larsson. Jan Scherman kan förvisso tidning lika lite som Thorbjörn Larsson kunde tv när han kom till TV4. Men båda är engagerade publicister och inriktade på att förändra. På TV4 skolas nu Jonas Eriksson in för större uppgifter som chef för Canal+.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.