Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

P3 Dokumentär har överlägset flest lyssnare – här är hela poddtoppen

Publicerad: 28 juni 2016, 05:23

Få stora poddar når väldigt många i en färsk Orvesto-mätning, förlust för magasinappen Readly och Mikael Feldbaum tar över Arbetsvärlden.


Ämnen i artikeln:

Alex & SiggeOrvestoReadlyAteaElectroluxSveriges RadioVärvetP3 Dokumentär

P3 dokumentär har överlägset flest lyssnare – här är hela poddtoppen
761 000 lyssnare. Så stor räckvidd har P3 Dokumentär en genomsnittlig månad, som enligt den senaste Orvesto Konsument-mätningen toppar listan över landets poddar. Alex & Sigge samt Värvet slåss om andraplatsen, men förstnämnda går ut segrande med 202 000 lyssnare jämfört med Värvets 192 000. Marknaden är enligt studien fragmenterad – det finns ett fåtal större poddar och "oändligt" många små. De mindre poddarna når tillsammans fler är P3 Dokumentär, med en räckvidd på 832 000 lyssnare per månad.

Här är hela listan:

Läses i tusental.

Andelen som lyssnar på poddar har ökat med 50 procent bara det senaste året, men trenden håller på att avmattas, enligt Orvesto. Av all ljudkonsumering i landet står poddar bara för 5 procent. Störst är Sveriges Radio med 55 procent, följt av kommersiell radio på 36 procent och Spotify som ensamt står för 25 procent.

De som lyssnar på podcasts är mellan 16–35 år gamla, jämnt fördelat över kön. Flest bor i storstadsområden som Stockholm och Göteborg eller andra större kommuner. 80 procent lyssnar i mobilen.

Orvesto har i mätningen utgått från Sveriges annonsörers definition av vad som är en podcast: "... allt redaktionellt ljud/program som du kan lyssna på när du själv vill, inklusive program som tidigare sänds på radio". Mätningen täcker landets topp 14 och är den första av två delar. Nästa mätning rör ytterligare 14 podcasts.

Förlust för magasinappen Readly
Nyligen berättade Resumé att Offside och Filter skulle ingå i magasinens Spotify: Readly. Men dess moderbolag redovisar nu en förlust på omkring 45 miljoner kronor 2015, enligt Breakit som tagit del av årsredovisningen. Under året gjorde bolaget tre nyemissioner för 82,2 miljoner kronor. På tisdagsmorgonen står det klart att Aggregate Media investerar i Readly, som i utbyte mot aktier kommer att annonsera i Aggregate Medias kanaler till ett värde av 20 miljoner kronor.

Atea startar it-nyhetssajt
Rapporteringen inom it har försämrats "i mediekrisens spår" menar it-företaget Atea. Därför startar man nu contentsatsningen Voister.se, som ska fylla nyhetsrapporteringens hål. Ateas pr- och kommunikationsansvariga Elisabeth Nore, som har 15 års erfarenhet som journalist på TV4 och SVT går in som chefredaktör och man har anställt ytterligare två journalister till redaktionen som blir totalt fem personer stor.

Mikael Feldbaum tar över Arbetsvärlden
Han har varit chefredaktör för SSU:s tidning och sedan 2011 haft samma roll på Arena samt skrivit ledare för Dagens Arena. Från 19 september blir Mikael Feldbaum chefredaktör på TCO:s webbtidning Arbetsvärlden, enligt Medievärlden.

Electrolux pr-chef lämnar
Efter tio år på företaget, varav halva tiden som chef för pr och sociala medier, slutar Mattias Rådström, enligt ett pressmeddelande. Han ska från oktober jobba med kommunikation, marknadsföring och investerarrelationer på börsnoterade Cramo.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.