Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

På jakt efter julfriden bland punchpraliner och särlingar

Publicerad: 18 december 2013, 14:59

Fredagsflanörens sista krönika 2013 ägnas helt åt julfirandet. Det börjar hos hemma hos Hoa Hoa bland stora punchpraliner på Lokes Bar och slutar med textreklam för hårda paket från krönikörens kompisar. Resten är historia.


Ämnen i artikeln:

Johan CronemanIngoPeppe Engberg

Den boxningsälskande flanören missade Destiny för en brakmiddag på Michelinkrog i Rom, som han dessbättre grundat hos Hoa Hoa på Lokes Bar på Söder.

@ Ur serien KÄNDA MÄN SOM MÖTT MIG:

Punchpralinerna. Allt händer på Söder. I helgen återvände proffsboxningen till stan. Göta Källare vid Medborgarplatsen fylldes av entusiaster för att se Club Fights. Huvudmatchen gick mellan vår världsmästarinna Mikaela "Destiny" Laurén och Rita Kenessey från Ungern. Laurén hade lovat att leverera en knockout och det gjorde hon. Nästan: TKO i andra ronden.

Jag gillar boxning. Eller som Johan Croneman omformulerar det: "Jag har ett helt vuxet liv brottats med mitt intresse och min fascination för boxning, det våldsamma, brutala inom sporten". Jag har visserligen aldrig varit pacifist som Croneman, men är medveten om att det inte är politiskt korrekt att gilla boxning.

– Men vilken present det hade varit att se Mikaela Laurén smälla på sin motståndare! Hon har en väldigt effektiv jabb och vad jag hört kunde Kenessey inte göra mycket för att undvika den eller hennes följande raka höger. Men tyvärr fick jag inte se matchen.

Samma kväll firade jag en födelsedag på finkrogen All'Oro nära Piazza del Popolo i Rom (en stjärna hos Michelin). Trevligt och intressant, på många sätt. Inte minst hur små rätter man kan servera för stora pengar. Och detta utan att de fyra hovmästarna som avsatts till vårt bord, darrade det minsta på de oklanderligt vita handskarna.

Dessbättre hade jag grundat ordentligt före resan hos Hoa-Hoa. Och därmed är vi tillbaka bland boxarna på Söder.

Hoa Hoa är inte bara krogägare på Söder. Han är även ordförande i Punchpralinerna och lekledare. Här med mellanviktaren och boxningsskribenten Ronnie Branting (FOTO: LA CARLSSON).

– They never come back, sa man förr om boxare som fallit tungt. Det var inte sant ens då. Åtminstone inte sedan Floyd Patterson knockade Ingo i returmatchen 1960.

– De kommer alltid tillbaka. Det vet Lennart Hoa-Hoa Dahlgren när han bjuder in till Punchpralinernas årliga julmiddag. Sällan har så många stora grabbar samlats kring så stora fat.

Inbjuden att gå en rond mot julens frestelser varäven en flanerande och lätt spolformad krönikör i tungviktsklassen (81,01–91,00 kg). Mätt blev jag. Roligt hade jag. Stolt är jag fortfarande över att få sitta där mitt i svensk boxningshistoria.

Då fattar du vilka Punchpralinerna är. Lite historia: Föreningen grundades av tecknaren, journalisten Börje Dorch. Dorsch var även amatörboxare med landslagsmeriter. Han startade Svenska Boxningsförbundets tidning "Boxning" och du som jobbar med design vet förstås att det är Dorch som designat Bajerns klubbmärke.

Han borde vara inskriven i Resumés parnass, även för att han hjälpte fotbollslegenden Nacka Skoglund att få ordning på dennes reklamuppdrag efter karriären. Den förste i raden av lotsfiskarna kring våra svenska idrottsmän.

Enligt legenden föddes föreningen när Börje Dorch fick i uppdrag av polarna, att hitta på en present till sångaren och amatörboxaren Jan Sparring. Det fick bli en förgylld handske med texten "Punch" (slag) – med hälsning från: "Punchpralinerna".

Resten är historia. Södermalmshistoria, arbetarklasshistoria: "Föreningens syfte är att på olika sätt stödja svensk boxning. Verka för sportens anseende, göra PR och liknande samt verka för god kamrat- och idrottsanda. Samt att om boxare i samband med EM, VM och OS ej blir uttagna på grund av ekonomiska skäl, skall Punchpralinerna om möjlighet finns, ställa upp med ekonomisk hjälp så att boxaren kan deltaga. Detta finns nedtecknat i Stadgarna som är aktuella också idag...".

Låter som en text av Stig Slas Claesson, eller hur? Även han en duktig amatörboxare, medlem i Hammarbys boxningsklubb. Klubben ligger fortfarande runt hörnet från där jag har privilegiet att bo. Tittade in där i veckan för att se och lära.

Vad jag såg? Om jag säger så här: Eftersom allt hänger ihop i den här spalten var det ingen slump att jag i veckan fick Slas roman "Vad man ser och hedrar" i födelsedagspresent av min äldste kompis CA Carlsson – söderkis förstås, före detta amatörboxare och skolkamrat med Slas.

Boken skrevs 1998, men Slas iakttagelse känns mer än dagsaktuell. Särskilt efter att ha tittat ut i samhällsdebatten och in på Kocksgatan 24 ("Dubbeltolvan"):

Stig Claesson skriver:
"Det kan kanske tyckas en smula märkligt att tala om nyårslöften en tidig majdag. Men om tio dagar är det muslimernas nyårsafton. Jag är lika mycket muslim som jag är protestant. Jag tror jag är lite jude också och att jag har finskt blod.
Det skulle ge mig som muslim en ledig fredag, som jude en ledig lördag, som protestant en ledig söndag, och sen som bakfull finne en ledig måndag, en så kallad blå måndag.
Svenskarna har blivit rädda för muslimer.
När det blev aktuellt att bygga en moské på Södermalm fick jag besök av en boxare vars namn jag inte avslöjar. Han talade på fullt allvar om för mig att vi måste sätta stopp för moskébygget eftersom muslimer sysslade med ritualmord och andra hemskheter.
När jag sa att han ta mig fan inte var klok förstod han mig inte.
Nisse Ramm och även Harry Persson hade nog accepterat vilken religion som helst hos sina motståndare bara de fick slå ut honom med en knock så att han på klassiskt vis föll framlänges och blev liggande till tio.
De flesta boxarämnen som tränar i våra boxningsklubbar är invandrade muslimer...".

PS: På Punchpralinernas julfest var alla boxare (utom Hoa-Hoa som är tyngdlyftare men Punchpralinernas ordförande). Kvällen slutade med ett bejublat lotteri på inlämnade bidrag. Några kompisar till en punchig typ hade lämnat en roman som heter "Hur en man övervinner sin rädsla för hajar". Lite genant, men undertecknad fick i alla fall skaka hand med boxningslegenden Willy Bomben Karlsson. Bomben blev glad över att han också vann kvällens stora fruktkorg (bildbevis).

Bomben blev nog gladare över fruktkorgen.

@ GE BORT EN KOMPIS I JUL!
Svårt hitta nåt vettigt paket? Ge bort en bok från en kompis. Bokstavligt talat. Jag har inte bara omgiven av stora punchpraliner. Jag har kompisar som ger ut böcker också. Så varför gå över ån för att hämta vatten? Här fyra kompistips:

Fyra inslagna kompisar: Vingård, Lindblad, Sundelin och en ung Engberg.

FEELGOOD: Förre redaktören Björn Vingårds "Brevet till Nelson Mandela" (Piratförlaget) måste vara årets mest vältajmade e-roman. Jag delar med mig av Björns brev till mig: "Jag har velat skriva en varm och underhållande berättelse om att livet nog är rätt härligt ändå och att det mesta till slut trots allt ordnar sig".

Storyn i korthet: Över framsidan på den lilla sydafrikanska polisstationen i Camps Bay härskar polisöversten Cyril Maregele och över baksidan vaktmästaren Vinay Kumar. Livet går sin gilla gång på stationen medan vågorna rullar in från Atlanten och palmerna susar. Ända till den dagen då bomben slår ner: polisstationen ska läggas ner! Det är då vaktmästare Vinay Kumar får sitt livs idé...

PAPPABOKEN: Att vara förläggare är det nya svarta hålet. Min kompis Mathias Lindblad har samlat alla managementråd om hur man blir en bra farsa. "Så blir du världens bästa pappa" (Crosstown) är den ultimata boken med småbarnspappan Gert Fylkings förord som det kanske mest läsvärda.

SÄRLINGAR: Böcker ger även min kompis Thomas Kanger ut. Efter framgångsrik karriär som journalist, författare och föreläsare har Thomas startat förlaget Mailinh (döpt efter dotter). Lagom till julstressen kommer Anders Sundelins "Särlingar. Konsten att vara annorlunda". Även Anders är en kompis, så det blir min tredje rekommendation.

ÖVERGIVNA PLATSER: "Stand By Me PNP" (Moonspace Books) är ett handgjort zine (mindre bok) om en grupp graffitimålande vänner som kallar sig PNP Crew. Följ med dem djupt in i den svenska vildmarken på en jakt efter bortglömda betongväggar, nedlagda fabriker och övergivna mitilärbunkrar.  Publikationen innehåller förutom fotografier och illustrationer, ett förord av författaren Jan Jörnmark (Övergivna Platser, Krisen).

Stand By Me PNP släpps i 150 numrerade ex och säljs för 125 kr i utvalda affärer. Eller slipp shoppingen. tryck här.

PS. Kompis javisst, men förläggaren heter Björn Engberg och är min pöjk också. Som sagt: Allt hänger ihop i flanörlivets långa cirkel.

@ MAN KUNDE HA NÖJT SIG MED ATT FRÅGA MIG
Stressigt, trots mina kompisböcker? Ibland behövs det inga dyrbara statiska undersökningar för att veta hur det är. Ibland räcker det att  iaktta kvinnan i sitt liv. Nu har det till exempel kommit en undersökning som visar att "vi svenskar" julstressar mest i Europa. Bara spanjorerna gör det värre för sig.

Resultatet kommer från en internationell undersökning, utförd av Tns på uppdrag av Tradera och eBay. Enkäten har gjorts i åtta europeiska länder. I undersökningen deltog män och kvinnor i åldrarna 16 till 64 år.

Vi julstressar alltså näst mest. Detta trots att vi i Sverige börjar stressa långt innan andra ens kommit på att de ska känna sig stressade. I landet Lagom börjar vi stressa  tidigast av alla i undersökningen: Var femte börjar tomteshoppa redan i november. Så mycket som 15 procent börjar redan i januari och håller på hela året.

– Det är intressant att se att vi svenskar, trots att vi är ute i så god tid med julhandeln är så stressade, konstaterar Traderas marknadschef Christina Kilström.

Konstigt, eller hur? Jo, men inget är nytt under min sol. Törs man fråga om undersökarna hittat någon skillnad på män och kvinnor? Kanske bäst för julfriden att vi nöjer oss med hen.

Fortsatt god julstress, alltså! Snart är det påsk och midsommar! Skriv och säg någonting du inte törs säga högt: peppe.engberg@gmail.com.

Peppe Engberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.