Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”På Mittmedia tålde man inte ens att diskutera robotar”

Publicerad: 23 september 2015, 12:10

Tommy Klaar var tidig med att få upp ögonen för robotjournalistik

Foto: Privat/Colourbox

För några år sedan blev Tommy Klaar utslängd från ett möte när han undrade om Mittmedia skulle börja med robottexter. I dag är koncernen pionjärer inom robotjournalistik.


Ämnen i artikeln:

RobotMittmediaSundsvalls Tidning

Tommy Klaar har jobbat i 30 år på Sundsvalls Tidning, varit med att ta tidningen till nätet och lansera Sveriges första betalvägg. Men när han för några år sedan undrade när Mittmedia skulle börja med robotjournalistik blev han utslängd från ett digitalmöte.

Sedan 2009 är Tommy Klaar pensionär och Mittmedia är föregångare inom svensk robotjournalistik.

– Jag hade stor erfarenhet av att jobba med webben och tänkte att jag hade något att tillföra. Jag såg att utvecklingen med robottexter redan hade kommit långt i USA och kom med mitt förslag. Men på Mittmedia tålde man inte ens att diskutera robotar och jag blev utslängd från mötet. De klarade knappt av att skämta om saken, säger Tommy Klaar till Resumé.

Tommy Klaar var fackligt aktiv och enligt honom själv van att opponera sig mot ledningen.
– De flesta andra håller med chefer som de har nytta av.

Varför tror du att du blev utslängd?
– Det fanns en rädsla för det nya och jag kanske var lite ironisk. Nu har vi kommit dit och jag är inte förvånad.

Tommy Klaar tror att Mittmedias rekrytering av Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef från Aftonbladet med ansvar för koncernens satsning på robotjournalistik har stor betydelse.

– De har bytt en hel del folk och det är nog till stor del hans förtjänst att de varit snabba på att anamma robotjournalistiken.

Vad tror du har bidragit till attitydförändringen inom koncernen?
– Dels har de fått in nytt blod. I andra hand är alla medvetna om att de måste dra ner på kostnader. Det värsta är att jag tror att det är försent. Jag tror att robotjournalistik är nödvändigt när det gäller den typen av rapportering av väder, sport och hyperlokala nyheter som Mittmedia gör.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.