Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Pakistan bättre än Sverige på att låta kvinnor komma till tals”

Publicerad: 23 november 2015, 10:51

Bristande jämställdhet i spalterna.

Foto: Colourbox.

Tidigare låg Sverige i topp bland länderna som hade högst andel kvinnor som fick komma till tals i media.


Ämnen i artikeln:

MedierUndersökningJMGJämställdhet

31 procent av alla som kommer till tals i svenska medier är kvinnor. enligt en ny rapport från JMG vid Göteborgs universitet. Det globala snittet ligger på 24 procent, vilket gör oss bättre än de flesta länder. Men Sverige har halkat ner, och ligger nu efter länder som USA, Mexiko och Pakistan.

Det svenska resultatet ingår i den internationella studien Global Media Monitoring Project. Studien genomförs vart femte år och granskar hur kvinnor och män skildras i nyhetsflödet under en dag. I år har 114 länder har deltagit i GMMP vilket gör den till den mest omfattande studien sedan starten 1995.

– Det är deprimerande att svenska medieföretag inte har kommit längre på 15 år. Sverige vill gärna se sig som världens mest jämställda land, men faktum är att vi i nyhetsrapportering är omkörda  säger Maria Edström, medieforskare och rapportförfattare, i en kommentar.

Granskningen genomfördes den 25 mars i år. I Sverige granskades 303 nyheter och 620 personer i tryckt press, radio och tv, samt 336 reportrar och presentatörer. I webbundersökningen ingick 109 nyhetssubjekt.

Några huvudresultat:
• 24 procent av de som medverkar i det globala nyhetsutbudet är kvinnor.
• Sverige medverkar 31 procent kvinnor i nyheterna.
• 8 av 10 yrkesföreträdare inom politik och näringsliv är män i det globala nyhetsflödet, sportens företrädare utgörs av 93 procent män.
• 4 av 5 experter är män (19 procent globalt och 21 procent i Sverige).
• I nyhetsrapporteringen från konfliktområden är kvinnor ännu mer osynliga. Bara 13 procent av de intervjuade i nyheterna från dessa regioner är kvinnor.

Läs hela studien här.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.