Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pär Holmgren riktar hård kritik mot SVT-inslag: "De gjorde fel på alla punkter"

Publicerad: 23 juli 2018, 12:30

Foto: Pressbild

Vädergurun Pär Holmgren anser att SVT uppmanar svenskar att flyga utomlands för att slippa värmen, samtidigt som det pågår en nationell katastrof. "Man bagatelliserar klimatförändringarna", säger han.


Ämnen i artikeln:

MorgonstudionSVTKlimatkrisen

När journalisten och författaren Hélène Benno gästade Morgonstudion för att ge tips på svalare resmål, var vädergurun Pär Holmgren inte nöjd med nyhetsprioriteringen. Han ansåg att hennes tre tips på Reykjavik, Edinburgh och Hurtigruten längs norska kusten var dåliga förslag utifrån ett klimatperspektiv.

– Anledningen till att jag reagerade så starkt var för att det var så otroligt felplacerat. Hade de gjort inslaget när det inte varit en nationell katastrof i Sverige så hade det kanske funkat, men nu blev det att man försökte bagatallisera situationen. Vi vet att klimatförändringar ger ökade risker på skogsbränder. Nu ska man förvisso inte skylla allt på klimatförändringar, men riskerna ökar vid ett torrare klimat. Att då skratta bort det hela och uppmuntra människor att dra till ställen som man bara kan flyga till är väldigt märkligt, säger Pär Holmgren till Resumé.

Pär Holmgren är som bekant en väderstjärna i de svenska tv-hemmen. I 20 år jobbade han som meteorolog på SVT, varav tio år som chef för väderredaktionen. Numer har han dock lämnat rutan och istället titulerar han sig som Naturskadespecialist på Länsföräkringar.

– I tio år var vi världsledande på klimatbevakning i världen - vilket man helt har tappat. Så länge jag var där såg jag till att vi arbetade väldigt aktivt med klimatfrågorna. 2003 gjorde vi programmet "Meteorologi mer än bara väder" - den första serien i världen som kontinuerligt tog upp klimatfrågor. SVT har en historia att vara på tårna i klimatfrågan, vilket det känns som man helt har tappat. I alla fall hos vissa.

Pär Holmgren har länge vurmat för att människan måste flyga mindre. Han menar att världen är på väg mot en tre graders uppvärmning, och att det utifrån ett globalt samhällsperspektiv inte går att anpassa sig till det.

– Ska vi fixa klimatfrågan kan vi inte nöjesflyga - det går inte att kombinera. Som resejournalist måste man vara tydlig med det. Vi som reser bidrar till global uppvärmning och det innebär att stora delar av Afrika och Mellanöstern får tömmas på människor om kanske hundra år. Att göra det just nu kändes otroligt fel - framför allt när det är public service. Om reklammedia gör en sån sak må väl va hänt, men på SVT bör man faktiskt ha den kunskapen och den analysförmågan.

Till vardags jobbar Pär Holmgren mycket med att upplysa allmänheten om klimatförändringars påverkan. Han tycker även att journalisten och SVT har ett ansvar att upplysa om konsekvenserna av att flyga.

– Om man ska hålla på med resejournalistik måste man ta fram en klimatkalkyl för vad som händer om man sätter sig på planet, för att människor ska förstå hur stor klimatpåverkan flygresor har. För mig är det lika självklart som en varningstext på ett cigarettpaket. En bred varning om flygresor måste komma ut till allmänheten, så alla förstår allvaret.

– Det går att göra fantastiska och fina grejer i Sverige på sommaren. De gjorde fel på alla punkter.

Pär Holmgren skrev tidigare under morgonen ett Twitter-inlägg där han kritiserade SVT-inslaget.

— Par Holmgren (@ParHolmgren) 23 juli 2018Men vad håller @svtnyheter på med just nu??? Prat om semesterresor till platser som det är så gott som omöjligt att åka fossilfritt till. Förstår ni inte allvaret med klimatförändringarna??? ”Ressugen”??? Hur dåligt påläst får man vara?

Cecilia Andersson, planerande redaktör Morgonstudion SVT, svarar på kritiken i en kommentar till Resumé:
– Vi har haft en mycket ambitiös livebevakning av de bränder som drabbar Sverige just nu där vi också vänt och vridit på tänkbara orsaker, inklusive klimatförändringar. I Morgonstudion har vi också återkommande restips på olika teman med resmål både långt borta och nära. Den här gången tipsade vi bland annat om resor till Norge.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.