Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pascal Engman lämnar Expressen för att skriva ny bok

Publicerad: 24 november 2016, 12:09

Pascal Engman ska skriva bok nummer två i vinter.

Foto: Andreas Elgstrand

Pascal Engman har sagt upp sig från Expressen efter fem år. Nu ska en av tidningens mest profilerade reportrar istället skiva en ny bok.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressenMagnus AlselindPascal Engman

Pascal Engman har de senaste åren varit en av Expressens mest profilerade reportrar. I fjol tog han tjänstledigt från tidningen för att åka till Chile och skriva sin debutroman, som kommer ges ut av Piratförlaget. Om en månad åker Pascal Engman dit igen för att skriva en ny bok. Men den här gången har han sagt upp sig från Expressen.
– Det stämmer, säger han till Resumé.

Varför tar du inte tjänstledigt igen?
– Jag har varit på Expressen i fem år, och det har varit några av mitt livs bästa år. Men nu när den första boken ska bli utgiven känns det som ett läge att testa något nytt.

Enligt uppgifter till Resumé slutar han på grund av en oenighet kring bokskrivandet med sina chefer Magnus Alselind och Thomas Mattsson.
– Jag kan inte kommentera interna diskussioner på Expressen. Men det var Magnus Alselind som tog mig till tidningen. Han och Lars Johansson är de två bästa chefer jag haft. Och Thomas Mattsson gav med en 15 minuters lektion i intervjuteknik som var den bästa jag någonsin fått. Det finns inga hard feelings här.

Planen är att spendera tre månader i Sydamerika för att skriva uppföljaren. Vad som händer sen återstår att se.
– Jag får ställa mig till arbetsmarknadens förfogande. Kanske vill Expressen ha tillbaka mig, eller så blir det något annat.

Blir det till journalistiken eller något annat?
– Jag kommer alltid att se mig själv som journalist på ett eller annat sätt. Jag har fått jobberbjudanden både inom och utanför journalistiken. Men inget är klart.

LÄS MER: Resumés helgintervju med Pascal Engman

Expressens redaktionschef Magnus Alselind om avhoppet:
– Pascal har gjort ett lysande jobb. Vi värvade honom från Nyheter24 och under de här åren hos oss har han utvecklats enormt. Han har bidragit med jättebra innehåll till läsarna, och vi önskar honom lycka till i hans fortsatta skrivande.

Magnus Alselind förnekar bestämt att det förelegat någon konflikt mellan Pascal Engman och redaktionsledningen.
– Andra medier lånar ofta våra medarbetare som gör begåvande saker, exempelvis Magda Gad, som gör en stor intervju med Sveriges Radio. Vi är oftast tillmötesgående, men vill inte gå in på hur exakta interna diskussioner varit vid olika tillfällen, säger han.
– Hur han skriver böcker i fortsättningen är en fråga mellan honom och hans förlag. Om en medarbetare hypotetiskt håller på med andra projekt utanför Expressen diskuterar vi alltid hur de går ihop med arbetet här. Gör de andra saker efter att de har slutat är det svårt att ha synpunkter så länge de inte röjer källor.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.