Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Patienter blir friska för att de tror att de kommer bli friska – trots att de vet att de får låtsasmedicin

Publicerad: 24 mars 2022, 14:24

I veckans Beteendebanken tittar Rodolfos beteendevetare Rosanna Rippel på forskning som visar vad som händer med placeboeffekten om försökspersonerna vet att de inte får riktig medicin.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebankenNyheter

Den så kallade placeboeffekten uppstår när någon upplever mildrade symptom eller till och med tillfrisknar främst på grund av deras tro på att något de gör kommer att ha en positiv effekt. Det kan tillexempel handla om att ta en medicin eller genomgå en behandling som inte har någon fysiologisk verkning (som sockerpiller), men som ändå ger positiva resultat på grund av att patienten tror att det kommer hjälpa. Denna effekt är mycket kraftfullare än de flesta inser. Studier visar att den visat sig hjälpa mot bl.a. ångest, depression, smärta, astma, motoriska symtom på Parkinsons sjukdom och återhämtning från knäartros.

Men eftersom det kan vara etiskt komplicerat att ”lura” människor att de får en medicin så tyckte forskare vid Harvards universitet att det vore intressant att undersöka ifall det är möjligt att inducera placeboeffekten trots att personen vet att de bara äter sockerpiller. Intressant nog tyder resultatet på det!

Vad säger forskningen?

Forskarna randomiserade in patienter som rapporterat symptom på IBS (känslig, lättirriterad tarm) i två grupper; en kontrollgrupp och en öppen placebogrupp. Alla patienter visste om vilken grupp de tillhörde. Forskarna berättade för patienterna i den öppna placebogruppen att placeboeffekten är kraftfull, att kroppen kan reagera automatiskt på att ta placebo-piller (liknande det klassiska experimentet med Pavlovs hundar, som saliverade vid ljudet av middagsklockan), att en positiv attityd hjälper men inte krävs, och att det är viktigt att ta pillren regelbundet under hela den 21-dagars långa studieperioden, oavsett vad de trodde och tänkte om behandlingen.

Trots att placebo-pillren inte innehöll några aktiva ingredienser, och trots att patienterna visste om att de hade tagit placebo-piller, rapporterade de som varit med i placebogruppen färre IBS-symtom och mer förbättring av den totala livskvaliteten än patienter i kontrollgruppen.

Vad betyder det?

Det finns nu flera studier som stödjer hypotesen att placeboeffekten fungerar för olika åkommor även på människor som vet om att behandlingen har effekt främst för att de tror att behandlingen har effekt. Detta gäller alltså både upplevelser av förbättring (som minskad smärta) och mätbar fysisk läkning.

Studier som dessa väcker intressanta frågor. Om vi kan läka våra knän och bota ångest genom att äta hittepå-medicin, och hantera våra magproblem genom att lita på ett mystiskt fenomen, vad kan vi mer läka med vår inbillningsförmåga?

Rosanna Rippel, beteendevetare Rodolfo

Källa

Kaptchuk, T. J., Friedlander, E., Kelley, J. M., Sanchez, M. N., Kokkotou, E., Singer, J. P., ... & Lembo, A. J. (2010). Placebos without deception: a randomized controlled trial in irritable bowel syndrome. PloS one, 5(12), e15591.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.