Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Patricia Hedelius skriver bok om Fingerprint Cards

Publicerad: 30 januari 2017, 10:27

Patricia Hedelius.

Foto: Åsa Liffner

SvD-journalisten Patricia Hedelius är just nu tjänstledig för att skriva en bok om Fingerprint Cards. Den förre vd:n och storägaren Johan Carlström är en av källorna, enligt Resumés uppgifter.


Ämnen i artikeln:

Johan CarlströmPatricia HedeliusFingerprint CardsSvenska Dagbladet

Förra veckan släppte journalisterna Karolina Palutko Macéus och Per Agerman sin bok om den skandalomsusade börsraketen Fingerprint Cars. Samma vecka anhölls den tidigare vd:n och storägaren Johan Carlström misstänkt för marknadsmissbruk i samband med en vinstvarning i december 2016. Två månader tidigare hade han lämnat sin anställning som affärsutvecklare att bland annat ha blivit åtalad för grovt insiderbrott.

Johan Carlström har kallat den nya boken för "snyltbok" i sociala medier eftersom att han inte figurerar som källa i historien. Han har också flaggat för att det kommer en ny bok om Fingerprint i oktober där han är intervjuad. Nu kan Resumé berätta att det är Svenska Dagbladets reporter och krönikör Patricia Hedelius som är författare till den.
– Det stämmer att jag gör intervjuer mer olika personer inför en kommande bok om Fingerprint. Men jag kan inte säga om han är en av dem. Jag är glad om folk vill vara delaktiga och ställer upp. Men jag hanterar alla uppgifter på vanligt sätt och stämmer av dem med andra, säger hon.

Är Johan Carlström en viktig källa?
– Det är flera personer som är viktiga och har varit viktiga för bolagets utveckling både utanför och i bolaget. Jag är jätteglad för varje person jag får tala med. Det gör det lättare att få en uppfattning om hur det ligger till.

Är boken auktoriserad av honom?
– Boken är inte auktoriserad av någon och inte godkänd av någon. Det finns ingen färdig bok i dagsläget.

Det är din bok och inte hans?
– Det är definitivt min bok. Det är en oberoende bok.

Har Johan Carlström inflytande över utformningen?
– Nej, det har han inte.

Patricia Hedelius har tidigare skrivit boken "Telia: Alliansregeringen och korruptionen" om skandalerna i det statligt ägda bolaget. Hon berättar att hon länge funderat över att skriva något om Fingerprint.
– Det är en intressant historia. Dels det som skett utanför bolaget med alla små och större aktieägare som åkt med på bergochdalbanan de senaste åren. Dels alla märkligheter i själva bolaget, bland annat det som skedde förra veckan. Som journalist får du oftast bara ögonblicksbilder. Nu får jag möjligheten att ta reda på varför det händer så mycket kring Fingerprint, både positivt och negativt.

Hon vill i nuläget inte avslöja vilket förlag som ska ge ut boken.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.