Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pelle Wendel-priset till Mats-Eric Nilsson

Publicerad: 23 oktober 2013, 10:53

Mats-Eric Nilsson får Pelle Wendel-priset.

Foto: Carina Jäderström.

Pelle Wendel-priset, som delas ut av Expressen, går i år till författaren Mats-Eric Nilsson, chefredaktör för Hunger och före detta redaktionschef på Svenska Dagbladet. Prissumman: 75 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressens journalistutmärkelse Pelle Wendel-priset är instiftat som en hyllning till den framlidne Expressen-reportern Pelle Wendel, vars avslöjande av Ebbe Carlsson-affären nyligen utnämndes till Århundradets största avslöjande av tidningen Scoop.

Otto Sjöberg
, tidigare chefredaktör för Expressen, är ordförande i juryn som ger årets pris till Mats-Eric Nilsson.  Han har skrivit ”Den hemlige kocken” som handlar om tillsatser i maten vi äter. Efter det skrev han ”Döden i grytan” och ”Smakernas återkomst”, och nu senast ”Saltad nota” som handlar om råvarufusk och halvfabrikat på kaféer.

Juryns motivering: "Det har gått 25 år sedan Expressenjournalisten Pelle Wendel avslöjade Ebbe Carlsson-affären. Artiklarna utsågs nyligen till tidernas bästa undersökande journalistik. Mot den bakgrunden går årets Wendelpris till en kollega som i Pelles anda vågat förnya sitt eget uppdrag, grävt långt utanför den redan upplysta mediescenen, utnyttjat nya journalistiska grepp och lagt avslöjanden till avslöjanden utan att snegla på vad som för tillfälligt står i centrum för debatten."

Mats-Eric Nilsson är chefredaktör för tidningen Hunger och matskribent på SvD.

Tidigare vinnare:

2012: Hannes Råstam, SVT
2011: Anette Holmqvist, Aftonbladet
2010: Janne Josefsson, SVT
2009: Micke Ölander och Christian Holmén, Expressen.
2008: Anna Jaktén, SR
2007: Jan Mosander, SR
2006: Fredrik Sjöshult DI

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.