Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pengaregn över Prisjakts grundare

Publicerad: 14 februari 2012, 13:43

Jonas Bonde.

Foto: Pressbild.

Prisjakt Sverige-grundaren Jonas Bonde sålde 70 procent av bolaget till Schibsted år 2006. Nu säljs ytterligare 26 procent. Han har inga planer på att lämna bolaget: – Det är klart att det tickar in ytterligare pengar nu, men jag trivs bra med livet att driva sajten, säger Jonas Bonde.


Ämnen i artikeln:

Prisjakt

Han inledde sitt livsverk för tolv år sedan genom att börja hacka kod – Jonas Bonde är systemvetare i grunden. Affärsidén byggde på att han fått upp ögonen för thebuyersguide i Sverige, som var en kombinerad prisjämförelsesajt och community för datordelar:

– Jag tänkte varför inte göra samma sak för hemelektronik, säger Jonas Bonde.

Två år senare, 2002, släpptes sajten Prisjakt och år 2004 skapades bolaget Prisjakt Sverige.

I samband med att Dotcom-bubblan brast i början av 2000-talet gick många relativt nystartade it-bolag och webb-bolag i graven. Men Prisjakt klarade sig väl.

En starkt bidragande orsak är att Jonas Bonde inte är särskilt riskbenägen:

– Jag har inte skapat något bygge som baseras på lånade pengar. Jag är en betydligt mer försiktig general, säger Jons Bonde.

Han minns också hur det var under den eran.

Han fick bland annat höra att ett företag som Blocket kunde få hela 4 500 kronor för 1,5 miljoner visningar och började drömma om vad 10-20 öre per klick skulle ge för ett bolag som Prisjakt.

Resten är som man brukar säga historia.

Företaget har idag en rörelsemarginal på hela 40 procent och hamnade på fjärdeplats då Veckans Affärer utsåg "Årets Superföretag 2011":

– Det finns väl en anledning till att vi utsågs till ett superföretag, men man får heller inte glömma att vi är ett tjänsteföretag och då är marginalerna högre, säger Jonas Bonde.

Schibsted gick in och köpte 70 procent av Prisjakt Sverige år 2006 och idag köper man alltså ytterligare 26 procent, vilket gör att Schibsteds totala ägarandel hamnar på 96 procent.

– Den utökade ägarandelen är en effekt av en option i vårt avtal från 2006 som nu Schibsted valde att utnyttja, säger Jonas Bonde.

Klart är också att 37-årige Jonas Bonde kvarstår med två procents ägarandelar, medan hans teknikchef och tillika vän, Franz Hänel, också behåller resterande två procent av bolaget.

Vad blir det nu då? Ska du sitta på stranden och dricka pina-colada?
– Nej, jag tänker inte göra det. Då hade jag inte behållit min andel, säger Jonas Bonde.

Hur mycket han fick betalt i och med Schibsted utökar sin ägarandel vill han inte gå in på:

– Vi fick bra betalt, men det är ingen wow-historia, säger Jonas Bonde.

Han räknar med att kvarstå som vd för Prisjakt. Härnäst är planen att ytterligare expandera verksamheten till fler länder – Prisjakt finns även i Norge och Nya Zeeland idag.

– Nya Zeeland var en lite udda fågel och vi har hört oss för. Vi tänkte att det kunde vara bra att ge sig in i något EU-land, säger Jonas Bonde.

Hur klokt är det med tanke på skuldkrisen i Europa?
– Man får inte glömma att vissa EU-länder har bra ekonomi, säger han.

Men vilket EU-land det blir tal om vill han inte gå in på.

Prisjakts stora kassako är varumärkesbyggande aktiviteter som att kunderna får sin logga och länk på sajten, medan banners inte är lika viktigt:

– Vi är kaxiga och hävdar att vi kan mäta avslut via Google och Tradedoubler, men banners lönar sig inte. Så är det bara, säger Jonas Bonde.

Faktum är att Prisjakt tror så mycket på sin affärsmodell att man erbjuder kunderna en dags uppsägningstid.

Du drog igång under Dotcom-åren. Är du en klassisk entreprenörstyp?
– Jag har visserligen byggt bolaget från scratch, men jag har inte 40 projekt på gång samtidigt. Jag kör ett projekt i taget, säger Jonas Bonde.

Hur tänker du fira det hela?
– Life goes on. Det är svårdefinierat vad det egentligen är att vara ekonomiskt oberoende, men det går ingen nöd på mig. Men pengar är inte min drivkraft, utan jag vill skapa saker, säger Jonas Bonde.

Hur blev du och Franz Hänel parhästar?
– Han hjälpte till på ideell basis med mitt forum Minhembio. Det var 2003 och det har fungerat bra sedan dess, säger Jonas Bonde.

Hur går det att samarbeta med Schibsted? Då dåvarande näringsminister Björn Rosengren skulle ratta ett eventuellt samgående mellan Telia och Telenor gav han kommentaren att Norge är den sista sovjetstaten?

– Haha, jo men det fungerar bra för oss, säger Jonas Bonde.

Hur ser du egentligen på det här med att ni har tjänat så mycket pengar på ert bolag?

– Om man startar ett projekt för att tjäna pengar börjar man i helt fel ände. Man måste tycka att det man gör är viktigt och roligt, säger Jonas Bonde.

Vissa som tjänar ihop mycket pengar blir filantroper. Hur ser du på det?
– Det är klart att man ska ta sitt samhälleliga ansvar och vi har exempelvis alltid skattat enligt konstens alla regler. Men så mycket pengar är det ju inte så att jag blir någon filantrop, säger Jonas Bonde.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Prisjakt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.