Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Per Gudmundson backar efter kritik mot asylterm

Publicerad: 18 september 2015, 06:54

Per Gudmundsson raderar tweet.

Foto: Twitter

SvD:s Per Gudmundson raderar kritiserat tweet inom flyktingfrågan, TV4 investerar i startup och Sveriges bästa radio prisades på Radiogalan. Det är några av rubrikerna i fredagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

David SundinSvenska DagladetMorgonsvepet

Per Gudmundson backar efter kritik mot asylterm
SvD:s ledarskribent Per Gudmundson har raderat ett kritiserat Twitter-inlägg där han använt termen ”asylshopping”. Komikern David Sundin är en av de som reagerat.

SvD:s ledarskribent Per Gudmundson skrev den 16 september på Twitter: ”Kanonsajt för asylshopping i EU. Saknar bara välfärdsjämförelse och smartphoneapp”, som han lade ut tillsammans med en länk till en sajt. Kritiken mot termen asylshopping har inte låtit vänta på sig. Igår kväll valde Per Gudmundson att radera texten: ”Den var för raljerande och hade fel tonträff”, skriver han i ett nytt inlägg.

David Sundin är en av de som regerat på Twitter.

”Önskar att jag hade en prenumeration på SvD att säga upp”, skrev han igår. David Sundin visar dessutom upp ett mejl som han har skickat till Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén och vd Gunilla Asker där han framför sina åsikter.

”Den största delen av den främlingsfientlighet, rädsla för invandring och brist på empati som når mig via sociala medier kommer från skribenter på Svenska Dagbladet. Om det är den bilden ni vill förmedla så fortsätt på inslagen linje, det står er såklart fritt, men om inte så har ni ett problem ni borde ta tag i”, skriver David Sundin.

Inlägget har retweetats 120 gånger och favoritmarkerats 245.

TV4 investerar i startupbolag
TV4-gruppen köper in sig i det svenska startupbolaget Liveguide, som drivs av fyra tidigare Hyper Island-studenter.

Liveguide lanserades för ett år sedan. Den låter användaren hålla sig uppdaterade bland direktsändningar från hela världen. Appen presenterar sedan en personlig guide med direktsändningar utifrån tittarnas intressen. Den påminner dessutom när favoritkanalerna börjar sända.

TV4 blir minoritetsägare och tar en plats i styrelsen, skriver Breakit.se. Men parterna vill inte avslöja köpeskillingen.

– Det här är en del av vår affärsutvecklingsstrategi som går ut på att stärka eller komplettera vår position inom rörlig bild. Tanken är inte att det är en verksamhet som vi ska införliva i vår egen så därför ser vi ingen anledning att äga majoriteten av bolaget. Däremot vill vi följa utvecklingen inom det här området på nära håll, säger Carola Lundell, affärsutvecklingschef för TV4-Gruppen, till Breakit.

Carola Lundell öppnar upp för att TV4-Gruppen ska göra fler investeringar framöver.

Lotta Bromé och Adam Alsing är årets bästa radioprogramledare
Lotta Bromé och Adam Alsing vann pris som årets bästa programledare i radio när Stora Radiopriset delades ut på Radiogalan igår. Dessutom tog produktionsbolaget Munck storslam.

Radiogalan innehöll två nya kategorier: Årets kommersiella radiostation och Årets podd, vilka vanns av Mix Megapol och Wahlgren & Wistam.

Lotta Bromé tog hem priset för Årets kvinnliga programledare för sina insatser i P4 Extra. Adam Alsing vann pris för bästa manliga programledare för Rix MorronZoo.

Produktionsbolaget Munck hade flest nomineringar och tog också storslam på årets gala. De vann pris för Årets folkbildare med Kaliber – krisen i socialtjänsten (P1), Årets underhållning med Institutet (P3) och Årets rookie – Mattias Lundberg, som gör podden Den svenska musikhistorien (P2).

– Det är så otroligt privilegierat att få göra innehåll som gör skillnad, säger VD Jakob Munck, i en pressrelease.

Stora Radiopriset delas ut av Radioakademin. Se hela listan på vinnarna här.

SVT-chef förfalskade reseräkningar för tusentals kronor
En kvinna i chefsposition på SVT lurade sin arbetsgivare på nära 33 000 kronor genom att förfalska reseräkningar och underskrifter. Hon är nu avskedad från bolaget.

Enligt Expressen har chefen vid 14 tillfällen tagit upp privata utgifter i reseräkningar, som SVT inte skulle betala, och har därefter förfalskat sin chefs underskrift.

Kvinnan har mottagit ett straff om 80 dagsböter á 320 kronor.

SHL-premiär – då havererade C More
C Mores sändningar på dator och i mobil havererade under torsdagen och skapade en tittarstorm mot kanalen. Tittare som hade sett fram emot att se sitt lag spela premiärmatchen i SHL fick det svårt.

Tittare uttryckte sin upprördhet i sociala medier och C More var inte sena på att svara via hemsidan:

"Vi upplever för tillfället tekniska problem med C More apparna på samtliga plattformar, vi måste därför hänvisa er till att titta via hemsidan istället. Vi upplever även problem med inloggningen mot tjänsten", hette det.

Enligt sportchefen Johan Cederqvist beror problemet på att hemsidan har blivit överbelastad.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.