Media
Peter Hjörnes lön under krisåret: 10 miljoner kronor
Publicerad: 15 juni 2016, 10:48
Peter Hjörne fick bra betalt trots den ekonomiska knipan.
Foto: Anna-Lena Lundqvist
UPPDATERAD. Förra året stod Stampen på ruinens brant och hade svårt att ge frilansare betalt. Samtidigt lyfte Peter Hjörne 10,3 miljoner kronor i lön och pensionsutbetalningar.
"Utan oss skulle Göteborgsposten inte komma ut. Varför ska då vi ta smällen i rekonstruktionen?" Det frågade sig Stampens obetalda frilansare i ett öppet brev till ägaren Peter Hjörne igår. Tidningen är är tungt beroende av frilansmaterial efter nedskärningarna de senaste åren, och enligt Resumés uppgifter stötte flera frilansare redan i fjol på problem med att få ut sina ersättningar av Stampen. Tryckerimomsdomen i HD strax före jul tvingade senare in koncernen i rekonstruktion.
I brevet påpekar frilansarna att Stampens ägare tagit ut utdelningar på 330 miljoner kronor sedan år 2000. De kunde ha tillagt att ägarna inte bidragit med en enda krona i ägartillskott för att lindra krisen.
Dessutom kan Resumé berätta att styrelseordförande Peter Hjörne, när Stampen bråkade med frilansar om hundralappar, hade han en inkomst på 10,3 miljoner förra året. Samtidigt som koncernen befann sig mitt i den ekonomiska krisen ökade alltså hans ersättning med cirka 10 procent jämfört med 2014 då den låg på 9,4 miljoner kronor.
Stampen påpekar att lönen av tjänst på Göteborgs-Posten ligger på 2,5 miljoner kronor, resten av inkomsterna är i huvudsak pension och förtida uttag av intjänad pension. Kommunikationschef Hampus Knutsson hälsar:
"Lönen har inte ökat, däremot har han valt att ta ut en större del av sin intjänade pension under fem år istället för livet ut vilket påverkar den taxerade inkomsten".
På måndag hålls borgenärssammanträde, då alla som kräver pengar av Stampen ska bestyrka att deras fordringar är korrekt upptagna och ge sin syn på möjligheten att rädda delar av koncernen. I går skrev Peter Hjörne ett svar till frilansarna, som alltså är borgenärer, och beklagade deras utsatta situation:
"Jag har den största förståelse för både den ilska och frustration ni känner och för de praktiska konsekvenser som kan uppstå för var och en. Jag kan försäkra er att om vi hade kunnat lösa Stampens problem på något annat sätt än genom rekonstruktion, så hade vi också gjort det".
Läs mer om Stampens rekonstruktion i veckans nummer av Resumé som kommer ut i morgon. Ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.