Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Philip Morris rasar mot Kalla Fakta

Publicerad: 25 oktober 2013, 10:13

TV4-programmet Kalla Fakta håller på med en granskning av tobaksindustrin. Philip Morris-höjdaren Rola Brentlin är hävdar bolaget inte har fått veta vad granskningen ska handla om mer i detalj samt att man inte har fått chans att få ge sin version. – Vi har sökt Philip Morris svenska vd i över en månad och han har fått alla chanser att ställa upp en intervju, säger Anders Oxelström, chef för Kalla Fakta.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4Anders Oxelström

Rola Brentlin uppger att Kalla Fakta-reportern Erik Palm vägrar låta  henne gå tobaksbolagets version av det som ska presentera på söndag samt  att man inte ens får reda på varför Kalla Fakta jagar bolaget.

Hon var svensk kommunikationschef på Philip Morris fram till mars, men jobbar numera från Schweiz.

Hon  hävdar att Kalla Fakta ville ha en intervju med bolagets Sverige-vd Karl  Stenberg, men man ville inte uppge vad programmet skulle handla om.

– Vi är ett bolag med verksamhet i 180 länder. Vi måste få chansen att förbereda vårt svar, säger Rola Brentlin.

Philip  Morris valde därmed att avböja intervjun, men enligt Rola Brentlin  dröjde det inte länge förrän Kalla Fakta dök upp på kontoret med  kameror.

– Det är en självklarhet att jag med mitt ansvarsområde att  jag ska kunna få välja att kommentera frågan. Dessutom verkar det som  att man ska hänga ut mig, säger Rola Brentlin.

Hon hävdar också  Philip Morris har återkommit och erbjudit en intervju med just Rola  Brentlin, men möttes av beskedet att programmet var färdigredigerat.

–  Det stämmer inte för man dök upp med kameror hos en av våra kunder,  Hultfredsfestivalen, efter det. Jag tycker att det här är  anmärkningsvärda metoder från , säger Rola Brentlin.

Hon uppger också Philip Morris är vana vid att bli granskat.

Rola  Brentlin vänder sig också emot att Kalla Fakta verkar använder  intresseorganisationer som sanningssägare i sitt program på söndag – hon  bedömer detta utifrån programmets trailer.

–  Man talar exempelvis  med Tobaksfakta vars utgångspunkt är att förbjuda tobak. Jag tycker nog  att man ska vara försiktig med vilka man utmålar som oberoende experter.  Aftonbladet har visat att sådana så kallade oberoende experter har  samarbetat med läkemedelsindustrin, säger Rola Brentlin.

Kalla  Fakta-chefen Anders Oxelström menar att Philip Morris självklart har  rätt att välja att inte låta Karl Stenberg träda fram, men då har också  Kalla Fakta rätt att avböja ett andra erbjudanden.

– Vi har sökt  Philip Morris Sverige-vd i en månad och han har fått alla chanser att  ställa upp en intervju, men vi har fortfarande inte fått intervjua  honom, säger Anders Oxelström.

Han vill inte gå djupare på vad Kalla  Fakta-granskningen handlar om, utan meddelar att Rola Brentlin, precis  som alla andra, får titta på söndag.

– Då får hon väl avgöra om hon tycker att vi har agerat oetiskt, säger Anders Oxelström.

Hur ser du på kritiken att hon hävdar att ni felaktig har påstått att programmet redan är färdigredigerat?
– Programmet är färdigredigerat, men vi arbetar med flera format och hon vet inte hur vår publiceringsplan ser ut, säger Anders Oxelström.

Hon kritiserar er för att ni dök upp oanmälda med kameror?
– Återigen har hon ingen om varför vi väljer att använda kamera vid vissa tillfällen, säger Anders Oxelström.

Hur ser du på om deras Sverige-vd skulle ändra sig och ändå vilja göra en intervju?
– Vi träffar gärna vd:n för en kommentar, säger Anders Oxelström.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.