Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Piratförlagets försäljning rasar

Publicerad: 28 november 2013, 10:31

Foto: Pressbild. Lisa Åberg.

Piratförlaget har det kämpigt. Omsättning sjönk med 38 procent till 52,1 miljoner kronor, medan finansnettot backade från 6,4 miljoner kronor till 5 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouPiratförlaget

Piratförlaget gav ut hela 27 titlar under det gångna räkenskapsårets,  vilket bland annat beror på att man har köpt att rätten till Per Sjöwall och Maj Wahlöös deckarserie ”Roman om ett brott”, enligt DI.

Förlaget har även ökat försäljningen av e-böcker.

"Detta  är ett led i att läsarna i allt större utsträckning införskaffar  läsplattor och som en följd av detta väljer att läsa böcker i  e-boksformat", står det i årsredovisningen.

Satsningarna hjälper dock inte.

Intäkterna  landade på 52,1 miljoner kronor, vilket är en 38-procentig minskning  jämfört med förra året – bolaget har brutet räkenskapsår.

Finansnettot sjönk från 6,4 miljoner kronor till 5 miljoner kronor.

Piratförlagets  ägs av ett holdingbolag där ägandet är jämnt fördelat mellan  förläggaren Ann-Mari Skarp, maken Jan Guillou och författaren Liza  Marklund – ordförande Carl Hamilton äger dock 5 procent.

Ägarna får  en utdelning på 2,5 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret,  vilket är hälften i förhållande till det förra räkenskapsåret.

DI  rapporterar också att Piratförlaget började ge ut böcker år 2000 och att  affärsmodellen går ut på att dela intäkterna lika med författarna.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Jan GuillouPiratförlaget

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.