Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pizzaflicka i (S)-attack mot kungahuset

Publicerad: 1 oktober 2012, 14:54

Bilden ur senaste numret av Tiden.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

(S)-tidningen Tiden publicerar i sitt kommande nummer ett montage av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin som visar kungen blickandes över en naken Camilla Henemark på ett bord och drottning Silvia torkandes bort ett hakkors på golvet. – Jag får ta den publicistiska smällen, säger Tidens chefredaktör Daniel Suhonen.

Ämnen i artikeln:

TidenDaniel SuhonenKungen

LF

Linus Fremin


I det nya numret av (S)-tidningen Tiden publiceras en bild som visar upp  artisten Camilla Henemark naken på ett bord täckt av pizza. Runt  omkring står kung Carl Gustaf XVI och personer som varit involverade i  skandaler kring konungen. På golvet framför bordet ser man drottning  Silvia försöka torka bort ett hakkors.

– Vi vill att även republikaner med socialistiska värderingar ska kunna  ha sin bild på kungafamiljen uppsatt på dass, säger Daniel Suhonen,  chefredaktör för Tiden.

Bakom bilden står konstnären Elisabeth Ohlsson Wallin som för några år  sedan väckte stor uppmärksamhet med utställningen Ecce Homo där hon  porträtterade bibliska gestalter som homosexuella.

– Vi jobbar på en redaktion dit Elisabeth Ohlson Wallin är löst anknuten  på det sättet att hon får frågan om att göra bilder till teman i vår  tidning. I det här numret  handlar det om ”den nya eliten.” Då hade hon  det här förslaget och som alltid när hon levererar något så säger jag  ”det här blir väl det sista jag gör”, säger Daniel Suhonen med ett  skratt.

Var det självklart att publicera den?
– När man ber en konstnär tolka maktförhållanden kan man inte säga nej  till vad de sedan skapar. Jag får ta den publicistiska smällen. Jag kan  inte hålla på och censurera henne. Det är en utmanande bild men  samtidigt är det mer utmanande att kungen håller på med olika  skumraskaffärer.

Daniel Suhonen menar att det politiska klimatet behöver mer konstnärer  och publicister som vågar peka på orättvisor med hjälp av satir.

– Någon tycker säkert att den är osmaklig, någon annan att det är kul.  Förhoppningsvis får den folk att tänka efter. Elisabeth är en konstnär  som alltid tar ställning för de längst ner och hon sparkar uppåt.

– Jag tror att det kommer bli liv i luckan och det är bara bra i sådana  fall. Det känns som att man vill dra in en hjärt- och lungmaskin till de  flesta politiska debatter så detta behövs.

Hur tror du att kungahuset reagerar?
– Det skiter jag i.

Förra veckan stod det klart att du lämnar Tiden för att bli chef för en  ny LO-tankesmedja, är det därför du är villig att ta den  ”publicistiska smällen”?
– Visst, det är svårt att sparka någon som har sagt upp sig, men allt  innehåll fanns redan där när jag sa upp mig för en vecka sedan, säger Daniel Suhonen.

Kungahuset vill inte kommentera bilden, enligt biträdande informationschefen Annika Sönnerberg.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev