tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

PM Nilsson: Måste kunna tycka i SD:s frågor

Publicerad: 22 december 2014, 15:17

DI:s ledarskribent PM Nilsson gick idag ut med att han tycker att man ska överväga att förbjuda tiggeri i Sverige. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig: – Jag har fått väldigt positiva reaktioner från läsekretsen och det är också många kommunråd som har hört av sig och varit positiva, säger han.

Ämnen i artikeln:

DIPM NilssonSD

KB

Karl-Johan Byttner


Du har inte fått anklagelser om att du låter som SD – man ville ju förbjuda vad man kallade det organiserade tiggeriet i samband med valet till Europaparlamentet?
– Jo, men SD står även för höjd A-kassa och slopad pensionärsskatt. Man kan ju inte låta bli att tycka i en fråga bara för att SD gör det. Jag tycker att det är ett socialt problem som vi måste börja lösa, säger PM Nilsson.

"I varje stad, i varje förortscentrum, utanför varje större butik och i Stockholm på varje affärsgata sitter tiggare och ber om hjälp i en omfattning som vi troligen aldrig har upplevt."

Det skrev DI:s ledarskribent PM Nilsson idag.

Han menar att den jul som står för dörren är en av de svåraste, rent socialt, som Sverige har upplevt på många år.

– Det är förmodligen rekordmycket människor, hemlösa, som sitter på gatan och far illa. Vi måste fundera över vad vi ska göra åt det, säger PM Nilsson.

Han tror inte på att koppla på det sociala skyddsnätet eftersom det skulle leda till att Sverige får hit en halv miljon EU-medborgare. Det andra alternativet är att använda EU:s regler om rätt till arbete och studera med mera inom EU, resonerar PM Nilsson.

– Det som vi nu ser växa fram fungerar inte i längden, säger han.

Han tycker att det är lite svårt att bedöma reaktionerna i sociala medier kring sin ledare.
– Det är många som är positiva och sedan är det ju tal om en del aktivister. Det är det gamla vanliga, säger PM Nilsson.

Han uppger också att han har fått mycket positiva reaktioner över sin ledare från kommunalråd ute i landet.

– De sitter med frågan och vet inte vad man ska göra. Det här handlar om människor som far illa, säger PM Nilsson.

Sverige tog bort tiggeriförbudet 1965 och PM Nilsson menar att det är hög tid att överväga om man ska återinföra det.

– Svenskar tyckte att det var förförligt med alla hemlösa i USA under Reagan-åren på 1980-talet. Men det som vi tyckte var hemskt i USA sker nu i Sverige, säger PM Nilsson.

Jan Guillou hade en krönika i Aftonbladet nyligen där han menade att man ska bemöta SD:s argument med fakta och siffror. Det vill säga att det kostar betydligt mindre att ta emot invandrare än vad det ger för samhället?
– Invandrarna är jättebra för Sverige, men det tar 7-8 år innan vi får en invandrare i arbete. Vi måste korta ned den tiden, säger PM Nilsson.

Det kan inte tolkas som att du drar undan mattan för tiggarna genom din ledare?
– Mattan är extremt undandragen redan. Sverige har bara låtit dem hamna i ett svart hål. Vi gör precis som i Rumänien, säger PM Nilsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev