Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

PM Nilsson och Weidmo Uvell i bråk med Aftonbladet

Publicerad: 7 oktober 2015, 08:30

PM Nilsson, Karin Pettersson och Rebecca Weidmo Uvell.

(UPPDATERAD) Ett infekterat bråk har blossat upp i ledare mellan Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson och Di:s politiske redaktör PM Nilsson och Slöseriombudsmannen Rebecca Weidmo Uvell.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin PetterssonPM NilssonDagens Industri

Under tisdagen skrev Karin Pettersson en ledarkrönika om Svenskat Näringslivs vd Carola Lemne. Lemne intervjuades i Dagens Nyheter i helgen och Karin Pettersson konstaterar:

"Lemne anser att framtidens jobb bland annat skapas genom att man ökar löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Själv tjänar hon cirka 400 000 kronor i månaden. Och så finns det folk som säger att klass är överspelat".

Hon menar också att Svenskt Näringsliv flirtar med Sverigedemokraterna vad gäller vinster i välfärdden – något hon kallar "förödande".

Det fick Slöseriombudsmannen Rebecca Weidmo Uvell att reagera när hon i går la ut ett blogginlägg där hon dels angav vilket gatunamn och område som Karin Pettersson bor på (en uppgift som starkt ifrågasattes av DN:s Hanne Kjöller) och dels hur mycket Karin Pettersson själv tjänar. Weidmo Uvell publicerade även inkomstuppgifter på ett antal övriga medarbetare.

Det hela fick också Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin att reagera – som twittrade: "Ändå imponerad av Hanne Kjöllers markering mot det bloggande rövhålet".

Men trots att flera reagerade mot att Weidmo Uvell publicerade gatunamnet – och att hon senare också valde att ta bort det från inlägget – hävdar hon själv att det inte beror på påtryckningarna.

"Jag tog bort gatunamnet inklusive en bild för att diskussionen i dag inte skulle handla om något som dumt som en påstådd adress, som aldrig funnits, utan sakfrågan. Det har ingenting med DN Ledare att göra, faktum är att jag tvekade om jag ens skulle göra det för att folk som du i efterhand skulle påstå det. Vilket sedan hände. Jag vill att diskussionen ska handla om hyckleriet", skriver hon i ett mejl till Resumé.

Även PM Nilsson kritiserar Aftonbladet hårt. I en ledare som publicerades på Dagens Industri i går kväll anger även han vad Karin Pettersson och Jan Helin tjänar. Under rubriken "Aftonbladets hycklande brunmålning" går PM Nilsson till angrepp mot tidningen:

"Aftonbladet har tagit sig uppgiften att skydda Socialdemokraternas maktinnehav. Därför ska riksdagsmajoriteten förklaras brun när den går de rödgröna emot, men bara som en oviktig slump när SD går med regeringen. Att regeringspartierna vill försvåra för utländsk arbetskraft med hjälp av SD är till exempel inget Aftonbladet låtsas om."

Han menar att Aftonbladet har stämplat vinster i välfärden som en brun fråga men frågar sig samtidigt varför Karin Pettersson själv arbetar i ett företag som "med förtjusning sprider sina löner".

"Det är ett svek mot Socialdemokratins roll som en ansvarsfull aktör i svåra frågor och mot LO-medlemmarnas behov av en saklig debatt. De flyr nu till SD:s enkla lösningar och Aftonbladet eldar på", skriver han.

När Resumé når PM Nilsson vill han inte utveckla kritiken, utan hänvisar till texten i Di. Han säger också att han varken sett eller inspirerats av Rebecca Weidmo Uvells blogginlägg.

I ett sms till Resumé skriver Karin Pettersson:

"PM Nilsson och Rebecca Weidmo Uvell får självklart ha vilka åsikter de vill. Men att hänga ut var andra journalister bor är faktiskt helt oacceptabelt. Hotbilden från den högerextrema miljön på nätet ökar ständigt och det är en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar".

PM Nilsson, som i sin text inte skrev något om vart Karin Pettersson bor, håller med att det är helt oacceptabelt att publicera uppgiften.

– Det tar jag helt avstånd ifrån, säger han.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.