tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

PO-anmäler Corren efter dubbelfelet

Publicerad: 20 mars 2018, 13:25

Foto: Privat

Polisen och föreläsaren Hanif Azizi riktar skarp kritik mot Corren och en rubriksättning tidningen gjort i samband med en intervju med honom. "Det måste få konsekvenser" säger han till Resumé.

Ämnen i artikeln:

MediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I söndags publicerade Norrköpings Tidningar en intervju med polisen och föreläsaren Hanif Azizi. Hanif Azizi föreläser om integration, utanförskap och extremism. Själv kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och under de sena tonåren var han nära att ansluta sig till den av vissa länder terrorstämplade gruppen Folkets Mujahedin.

– Egentligen var det inte så att jag ville kriga. Jag sökte efter en identitet, någonstans att höra hemma. Jag ville träffa min mamma igen och Mujahedin lovade att jag skulle få återförenas med henne. Under den här processen så skedde det en massa saker, det som kallas för radikaliseringsprocessen. Det är en del av det jag föreläser om, har han berättat i en intervju med SVT.

I dag föreläser han på fritidsgårdar om just radikaliseringsprocesser och vilka risker som finns för utsatta ungdomar. Det var i den kontexten som NT.se i helgen publicerade en intervju med honom. Artikeln publicerades inledningsvis på NT.se och i morse i Correns papperstidning.

När Hanif Azizi såg rubriken till den digitala artikeln reagerade han dock. Tidningen hade nämligen satt rubriken "Han skulle bli terrorist – men blev polis". Han påpekade att han hade synpunkter på rubriken och tidningen ändrade i den digitala publiceringen. När så artikeln med rubriken "Hanif ville bli terrorist" dök upp i dagens morgontidning blev han förvånad.

– Jag blev så upprörd att jag hade svårt att fokusera. Tankarna började spinna kring vad andra människor kan tro om mig när de läser en sån rubrik. Det är extremt provocerande och skadar förtroendet för alla oss som jobbar med de här frågorna, berättar han för Resumé.

Hanif Azizi har sedan dess varit i kontakt med tidningen och fått en ursäkt av ansvarig chef. Själv menar han dock att skadan redan är skedd och har lämnat in en PO-anmälan. Själva artikeln har han dock inga synpunkter på.

– Det måste finnas ett system så att det här kan skötas bättre. Jag hade redan varit i kontakt med tidningen och bett dem ändra rubriken, ändå sker det här. Det måste få konsekvenser, säger Hanif Azizi.

Nils Olauson är ansvarig utgivare för corren.se och var med och ändrade den digitala rubriken strax efter att artikeln hade publicerats. Han hade även meddelat att rubriken skulle ändras i papperstidningen.

– Tyvärr så kortades rubriken när den väl fördes in i tidningen och blev missvisande återigen. Det är den mänskliga faktorn och vi har varit i kontakt med och bett om ursäkt till Hanif, berättar han.

Olauson berättar även att tidningen kommer att publicera en rättelse och skärpa sina rutiner när det gäller känsliga rubriksättningar.

– Läser man själva artikeln är den dock väldigt nyanserad och utförlig. De som såg rubriken i tidningen och läste hela artikeln har nog inte fått uppfattningen om att Hanif ville bli terrorist. Det är en bra artikel som visar det viktiga arbete som Hanif gör, säger Nils Olauson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev