onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

PO granskar DN för krönika om Benny Fredriksson

Publicerad: 18 september 2018, 13:31

Ola Sigvardsson och Peter Wolodarski

DN tog strid för att slippa PO-granskning av sina publiceringar om Stadsteaterns förre chef Benny Fredriksson. Men opinionsnämnden beslöt att det fanns särskilda skäl att frångå tremånadersregeln.

Ämnen i artikeln:

Ola SigvardssonPeter WolodarskiDNLeif HolmkvistMediaMedier

LH


I vintras gjorde Aftonbladet en hårdför och omstridd granskning av Benny Fredriksson och hans chefskap på Stockholms stadsteater. DN:s kulturskribent Kristina Lindquist citerade då i en krönika de grövsta av Aftonbladets påståenden.

Fredriksson avgick den 7 december och tog fyra månader senare sitt liv. Under sommaren har änkan Anne Sofie von Otter och parets två barn via advokat PO-anmält publiceringarna.

Men huvudregeln är att den som lidit publicitetsskada själv ska anmäla inom tre månader. Men regeln har ett undantag som uttrycks så här i instruktionen för Allmänhetens Pressombudsman, PO:

"Anmälan till PO kan upptagas till prövning endast om den avser artikel eller Internetpublicering som publicerats inom tre månader före dagen då anmälan inkom, såvida icke särskilda skäl föreligger."

PO Ola Sigvardsson ansåg att särskilda skäl förelåg, men DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski tog strid för att slippa granskas:

"DN motsätter sig en pressetisk prövning i detta fall" skriver han till PO den 29 juni. "Det saknas särskilda skäl att göra ett undantag från tremånadersregeln. Framlidne Benny Fredrikssons maka och söner saknar klagorätt eftersom Benny Fredriksson levde vid publiceringen i DN och mer än tre månader därefter."

Men PO svarade samma dag att han avsåg att ta ärendet vidare till Pressens Opinionsnämnd. Wolodarski skrev då till nämnden och framhöll än en gång att han inte såg några skäl att göra undantag för tremånadersregeln samt att de anhöriga "saknar stadgeenlig rätt att klaga på publiceringen". Men nämnden svarade den 4 september att den inte tar någon hänsyn till DN:s invändningar och att en prövning kan inledas.

Både Peter Wolodarski och Ola Sigvardsson är bundna av sekretess då ett ärende prövas.

– Allmänt kan jag säga att det är praxis att se strängt på tremånadersregeln, säger Ola Sigvardsson. Jag har bara varit med om några få undantag under mina drygt sju år som PO.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev