Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pocket shop anklagas för att ta bort Janouchs böcker av politiska skäl: ”Ett trolldrev”

Publicerad: 4 december 2017, 14:13

På Pocket shops hemsida kan man tydligt se att de har åtta böcker av Katerina Janouch i sitt sortiment.

På Pocket shops Facebookssida sprids anklagelser om att kedjan slutar sälja Katerina Janouch böcker på grund av hennes åsikter. Ett trolldrev som sprider desinformation menar bokaffärens inköpschef. Nu bemöter även Pocket shops vd Anna Borné Minberger kritiken för Resumé.


Ämnen i artikeln:

FörfattarePocket ShopCensurKaterina Janouch

Det senaste dygnet har hundratals personer gått in på Pocket shops Facebooksida och anklagat kedjan för censur. Kritikerna anser att företaget tagit bort författaren och samhällsdebattören Katerina Janouchs böcker från sitt utbud på grund av hennes åsikter.

Protesterna kommer sedan en kvinna under söndagen hävdade i ett Facebookinlägg om att hon gått in i en av Pockets shops affärer och förklaringen att författaren tagits bort för att de anser att hon är rasist.

På Pockets shops Facebookssida fortsätter användare gå in och ge kedjan en etta i betyg. Pocket shop kallas bland annat för ett ”Kommunistiskt företag”, att de är motståndare till yttrandefrihet” och anklagas för att bedriva åsiktsregistrering.

I samband med anstormningen av kritiker mot kedjan har en motkampanj mobiliserats som gett kedjan positiva kommentarer och betyg.

I ett Facebookinlägg skrivet av inköpschefen Zandra Weldon slår ifrån sig kritiken och förklarar att kedjan varit utsatt för ett ”trolldrev”. De av Katerina Janouchs böcker som inte finns tillgängliga säljer inte tillräckligt bra, enligt inköpschefen.

Kontentan är att trollfabriken åter glatt fabricerar en historia som sedan sprids i form av att de nu bombarderar våra sociala medier med recensioner och allmänt gormande om yttrandefrihet och DDR-fasoner, helt faktaresistenta när andra människor påpekar det jag just skrivit här ovan.”, skriver Zandra Weldon i inlägget.

Kedjan har även publicerat ett officiellt inlägg på sin Facebook där de förklarar att de aldrig väljer bort författare på grund av åsikter:

Efter en sökning på Pocket shops hemsida står det också klart det att det inte förekommer någon bojkott av Katerina Janouch böcker från kedjans sida. Åtta av författarens titlar förekommer i Pocket Shops utbud.

Resumé når Pocket shops vd Anna Borné Minberger nåddes av kritikstormen under gårdagen:

– Det var i söndags som en kund påstår att hon frågat efter Katerina Janouch böcker i en av våra butiker. Hon hävdar att våra anställda gett henne svaret att hon är bortplockad på grund av att vi anser att hon är rasist. Det stämmer helt enkelt inte. Dels säljer vi flera av författarens böcker och dels tar vi aldrig bort böcker på grund av åsikter. Det är strikt litterära och kommersiella bedömningsgrader. Att vi inte har hennes böcker hos alla våra återförsäljare handlar om att det är små butiker, säger hon till Resumé.

Personer fortsätter att påstå att ni tagit det här beslutet på politiska grunder. Kommer ni att vidta några åtgärder förutom Facebookinlägget?
– Det beror på vad som händer. Just nu ser jag inte några behov av ytterligare åtgärder. Jag svarar på alla frågor jag kan som kommer in via mejl. Men vi har hittills inte bemött varje postning på Facebook.

– Jag har förstått att Grand Hotel var med om ett motsatt drev när de hyrde ut lokalerna till Sverigedemokraterna för omkring ett år sedan.

Hur ser du på det senaste dygnets kritik?
– Det är lite skrämmande hur snabbt desinformation kan få spridning och fäste. Sedan är det tur att vi är ett varumärke som kunderna tycker om. Jag har varit inne och läst bland de positiva kommenterarna.

I ett inlägg på Twitter skriver Katerina Janoch så här med anledning av Pocket shops svar på anklagelserna.

— Katerina Janouch🐱 (@katjanouch) 4 december 2017Att som bokhandel kalla sina läsare - vanliga människor! - för troll är höjden av människoförakt. @PocketShopSWE borde skämmas. Utan läsare har ni inga butiker, gott folk. När blev människoförakt så utbrett bland dem som arbetar med litteratur?

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.