Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Polisanmäld för bidragsfusk

Publicerad: 14 oktober 2010, 06:27

Arbetsförmedlingen i Solna har polisanmält medieentreprenören Richard Flinck för bedrägeri.


Ämnen i artikeln:

Richard Flinck

Enligt polisanmälan som kom in den 12 oktober anställde företaget Transkraft AB, firmatecknaren är Richard Flinck, en journalist via Arbetsförmedlingen för ett nystartsjobb i december förra året. Transkraft AB fick lönesubvention  för det, 62 procent av månadslönen betalades tillbaka.

Journalisten fick ingen månadslön utbetald den 25 april i år. Transkraft AB har dock skickat en lönespecifikation till Arbetsförmedlingen att lön har betalats ut och fick 10 000 kronor i lönesubvention.

– Vi är skyldiga att polisanmäla då det inte går att säkerhetsställa att arbetsgivare som fått lönesubventioner från Arbetsförmedlingen inte betalat ut någon lön, säger Jesper Eliasson, sektionschef  på Arbetsförmedlingen i Solna.

På frågan om Arbetsförmedlingen kommer granska om det kan finnas fler sådana här ärenden då det gäller Transkraft AB svarar Jesper Eliasson att han inte kan kommentera det.

Resume.se har i flera artiklar beskrivit medieentreprenören Rickard Flincks arbetsmetoder (läs här och här). Anställda och frilansare som Resume.se pratat med har inte fått sina löner och arvoden utbetalda. En del har stämt honom i tingsrätten och velat varna andra i branschen för att börja jobba för honom.

– Han sätter i system att låta sina företag gå i konkurs och hävdar att det inte finns pengar att betala ut löner, har tidigare personal sagt.

Rickard Flinck har avfärdat kritiken till Resume.se och menat att det delvis är personalen som bär skuld till likviditetskrisen i företaget, de har inte "levererat nog".

Resume.se har varit i kontakt med Rickard Flinck som inte hade möjlighet att kommentera polisanmälan i telefon utan bad tidningen återkomma via mejl. Så snart han svarar publiceras det genmälet.

Svenska Journalistförbundet lämnade i somras in två konkursansökningar mot medieföretaget Sales Unlimited Globen AB till Stockholms tingsrätt som bland annat drivits av Richard Flinck. SJF krävde att företaget betalade in utebliven lön för två av sina medlemmar på totalt 139 739 kronor.

I måndags beslöt konkursförvaltaren för det bolaget att de får ersättning för obetalda månadslöner genom den statliga lönegarantin, enligt Åse Harding på Svenska Journalistförbundet. Den kan endast betalas ut till personal som haft en anställning, aldrig till frilansare.

– Vi ville avvakta att gå ut med detta förrän det var riktigt klart, säger hon.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Richard Flinck

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.