Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Polisanmäler hat efter artikel: ”Många oroliga att diskutera antisemitism”

Publicerad: 24 november 2015, 10:41

Johanna Schreiber.

Johanna Schreiber skrev en debattartikel om antisemitismen i Sverige. Nu har hon tvingats gå till polisen och anmäla ofredanden efter inlägget. – Det är någon eller några människor som försöker göra livet jobbigt för mig, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Metro

Johanna Schreiber har en bakgrund som journalist på tidningar som Dagens Industri och Expressen. Nu arbetar hon som pressekreterare hos Moderaterna i Stockholms Läns Landsting, men debattartikeln som hon nyligen skrev hos Metro var i egenskap av författare, judinna och barnbarn till förintelseöverlevare. I den uppmärksammade texten tar hon upp antisemitismen som finns i Sverige.

– När jag fick veta att ledande kommunpolitiker i Umeå anordnade en manifestation till minne av Kristallnatten utan att bjuda in judiska föreningen i Umeå blev jag förbannad. Arrangörernas argument var att "det kan uppfattas som otryggt för dem". Ärligt talat, om man inte ens kan känna sig trygg på en manifestation för sin egen sak, hur ska man någonsin kunna känna sig trygg i ett samhälle?, säger hon och fortsätter:

– Sen såg jag att fler föreningar anordnade manifestationer till minne av Kristallnatten utan att ens nämna vad denna historiska händelse har inneburit för Europas judar. Utan att ens nämna antisemitism i inbjudan. Så jag skrev ett Facebook-inlägg om att det gjorde mig arg och ledsen. Efter det tog Metro kontakt med mig och frågade om jag ville skriva om saken, och det kändes angeläget att lyfta diskussionen utanför min egen bekantskapskrets.

Vilka känslor har du kring att skriva om antisemitismen i Sverige?
– Att det måste göras, även om det kan vara obekvämt. Jag har aldrig gått i synagogan utan att behöva passera en säkerhetskontroll, när jag var på judiskt kollo när jag var liten hade vi säkerhetsvakter där. Judiska dagis och skolor har säkerhetsvakter. Judiska skolbarn kan inte gå på utflykt utan att ha med sig en säkerhetsvakt. Det är helt oacceptabelt att det över 70 år efter att Andra världskriget tog slut fortfarande finns en så stark hotbild mot judar i Sverige. Dessutom är det så att det idag finns betydligt färre förintelseöverlevare kvar i Sverige än för ett par år sen, och vi måste fortsätta att kämpa mot antisemitism och berätta deras historier även när de inte finns bland oss längre.

Reaktionerna på debattartikeln har varit positiva. Men Johanna Schreiber har också fått ta emot flera hatiska kommentarer. Dessutom har hon blivit ofredad. Hon vill inte gå in i detalj på vad som har hänt, men det har lett till att hon tvingats vända sig till polisen.
– Reaktionerna i sociala medier har varit övervägande positiva. Men kommentarerna till artikeln på Metros sajt var tyvärr fruktansvärda. I en av kommentarerna stod det "Är judehatet ens aktuellt idag. Känns som det ligger lågt på prioriteringslistan av de som hatar. Det har hänt... ja men det känns som det är en egen agenda att lobbyn för art hålla lidandet levande". Det gör mig inte rädd, men det gör mig förbannad. Anledningen till att jag gjort en polisanmälan är inte på grund av hot eller våld, utan det är helt enkelt någon eller några människor som försöker göra livet jobbigt för mig, säger hon.

Johanna Schreiber framhåller dock att Metros debattchef varit i kontakt med henne efter att han sett kommentarerna och kollade att allt var okej, och att de började moderera kommentarerna.

Tror du att andra avstår att lyfta frågan av rädsla eller andra faktorer?
– Jag vet att det finns många som är oroliga över att diskutera antisemitism i medier och i det offentliga rummet. Om det finns svenskar som knappt vågar berätta på sin arbetsplats att de är judar, hur ska de då våga skriva om det i sociala medier, eller i traditionell media?

Vad tycker du att samhället bör göra för att lyfta frågan om antisemitism?
– Skolan spelar en oerhört viktig roll. I de flesta läroböcker syns bilder av ortodoxa judar i hatt och långa skägg. Det blir larvigt, så ser de flesta judar inte ut i Sverige. Sen måste resten av samhället verkligen ta antisemitismen på allvar. När det ordnas judiska fester för ungdomar måste de eller församlingarna ofta stå för säkerhetskostnaderna själva. Lek med tanken att RFSL skulle få stå för alla kostnader för Stockholm Pride. Det är helt orimligt. Men vid många judiska arrangemang funkar det ungefär så. Alla grupper som har en stark hotbild riktad mot sig måste behandlas lika av samhället.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.