Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Polisens presschef: ”Medietrycket har varit enormt”

Publicerad: 11 april 2017, 07:58

Sara Kvarnström och kommunikationsavdelningen har haft några hektiska dagar.

Foto: Andreas Elgstrand

Snabba förberedelser, internationella förebilder och avgörande beslut. För Resumé berättar Polisens presschef Sara Kvarnström om kommunikationsavdelningens arbete under de hektiska dagarna.


Ämnen i artikeln:

PresschefTerrorattackMediebranschenKriskommunikationPolisenKommunikation

Sedan fredag eftermiddag har allmänheten och mediernas informationsbehov kring Polisens arbete i samband med terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm varit stort. En myndighet som de senaste året fick nu ögonen på sig på ett än mer tilltaget sätt.

– Medietrycket har varit enormt vilket ju är naturligt. Vid sådana här händelser är det viktigare än någonsin att polisen finns tillgänglig för media så att vi kan berätta så mycket som möjligt om händelsen och vårt arbete framåt för allmänheten. Det är en viktig del i vårt trygghetsskapande arbete.

Hur förbereder sig kommunikations- och pressavdelningen på en sådan här händelse?
– Vi övar regelbundet, både inom polisen som helhet och inom kommunikationsavdelningen. Sen ska man komma ihåg att polisen har ett konstant högt medieintresse och hanterar händelser av akut operativ karaktär löpande så vi har lång erfarenhet.

Hur förberedde ni fredagens presskonferens?
– Vår prioritering var att gå ut med information så snabbt som möjligt, både om själva händelsen och hur polisen arbetar framåt. Första pressträffen hölls mindre än två och en halv timme efter att larmet kom in. Våra presstalespersoner kommunicerade om händelsen från första stund. Både det och pressträffen var viktiga ur ett operativt och ett trygghetsperspektiv.

Har ni tittat på andra länder?
– Ja. Till exempel följde vi hur Metropolitan Police hanterade kommunikationen kring terrorattentatet i London den 22 mars. Dom var väldigt snabba och proffsiga. Vi har även besökt danska polisen och fått besök från norska kollegor om hur de hanterade attentaten i Oslo och på Utöya.

Ni gick tidigt ut med bild på den misstänkte. Hur starkt bidrog det till gripandet?
– Den operativa ledningen bedömer att det var avgörande.

Min upplevelse är att ni agerat mer restriktivt med uppgifter jämfört med exempelvis tiden vid gripandet i Boliden hösten 2015. Vad har ni lärt er?
– Polisen övar regelbundet på den här typen av händelser som vi sen utvärderar. Jag känner inte igen bilden av att vi skulle vara ha blivit mer restriktiva. Naturligtvis gör vi hela tiden kommunikativa bedömningar, men i den här typen av frågor är det operativa behov som styr i första hand. Liv och säkerhet går först.

Det dröjde länge innan en dödssiffra bekräftades från ert håll och medierna var tidigt ute med gärningsmannens IS-sympatisörer. Har ni blivit mer restriktiva centralt?
– Nej det är inget jag känner igen. Polisen försöker alltid vara så öppna och transparanta som möjligt samtidigt som vi måste ta hänsyn till exempel sekretess för att inte förstöra utredningar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.