Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Polisens svar på anklagelserna: "Utredningen får visa vad som hänt"

Publicerad: 11 januari 2016, 13:40

Unni Jerndal är sparsmakad i sina svar om sommarens händelser.

Foto: Bilden är ett montage

Enligt Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal nåddes hon av uppgifterna om att Polisen inte rapporterade om sexövergreppen i Kungsträdgården i går. Hon avvaktar utredningen innan hon vill kommentera hur händelsen skadat Polisens förtroende.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterKrishanteringPolismyndighetenUnni JerndalPolisen

Det var i går kväll som Dagens Nyheter publicerade en granskning som avslöjade hur polisen mörkade sexuella övergrepp i stor omfattning i samband med musikfestivalen "We are Sthlm" i Kunsträdgården. I granskningen framkommer bland annat att flera interna larmrapporter inom polisen har tystats ner inför allmänheten.

Förövarna är ett killgäng som under 2014 och 2015 som har ofredat flickor i folkmassan på festivalen.

Vid förra årets festival ringade Polisen in en grupp med femtio personer som misstänktes ligga bakom övergreppen. Inget av fallen har lett till åtal, men enligt DN:s källor var de misstänkta gärningsmännen ofta unga män som kommit till Sverige utan föräldrar. I DN:s artikel berättar polischefen Peter Ågren, kommenderingschef för "We are Sthlm" 2014, att händelserna var "en öm punkt".

–  Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger han till DN.

Resumé pratade tidigare i dag med två pr-konsulter som sågade Polisens agerande.

Så här svarar Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal på frågan om varför
Polisen inte informerade om övergreppen i Kungsträdgården.
– Jag nåddes av den här informationen i går och det är självklart allvarliga uppgifter som kommer att utredas, säger Unni Jerndal till Resumé.

När påbörjas utredningen?
– Jag kan inte svara på detaljer kring utredningen. Dan Eliasson kommer att hålla pressträff på Folk och Försvar under eftermiddagen. Då kommer mer information.

Vad är det som är allvarligt i den information som kommit ut?
– Polisens kommunikation ska vara öppen, tydlig och relevant utifrån sammanhanget. Uppgifterna som kom ut i går är ett undantag från vår kommunikationsstrategi.

Var ligger ansvaret?
– Hos Polismyndigheten.

Hur ser Polismyndighetens policy för att kommunicera kring den här typen av händelser ut?
– Polisens kommunikation omfattar en stor mängd händelser. Det är oklart vad som har hänt i det här fallet, det får utredningen visa. Men det har skett inom ramens för polisens kommendering. Vi ska alltid vara öppna sakliga och ge relevant information utifrån sammanhanget.

Vad hade varit relevant information i det här fallet?
– Jag kan inte svara på det. Men information ska delges utifrån vad som relevant för sammanhanget. I det stora fungerar Polisens öppna kommunikation bra. Jag tycker det är bra att den här typen av diskussioner uppstår. Vårt kommunikationsarbete är mycket omfattande och Polisen är i grunden en öppen och tillgänglig organisation som kommunicerar 24 timmar om dygnet.

Varför blev informationen inte öppen och tillgänglig här?
– Det ska utredas vad som har hänt. Men man kan säga att det här vara ett undantag.

Hur ska ni göra för att reparera allmänhetens förtroende?
– Vi kommer att fortsätta jobba efter vår öppna kommunikationsstrategi samtidigt som utredningen sker löpande. Först när utredningen är klar kan vi se vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Statsminister Stefan Löfven gick ut i dag och kallade Polisens agerande ett dubbelt svek eftersom brott inte blivit lagförda och polisen inte har informerat allmänheten. Hur allvarligt är det här?
– Vad som hänt kan jag inte uttala mig. Utredningen får visa vad som hänt och eventuellt har gått fel i kommenderingen.

Efter Resumés intervju med Unni Jerndal kommenterade rikspolischefen Dan Eliasson DN:s uppgifter. Liksom Unni Jerndal hänvisar han till utredningen:

– Jag hoppas de inte är sant. Det är väldigt starka ord - att mörka, att aktivt mörklägga någonting. En annan sak är om någon inte lyft fram uppgifter tillräckligt tydligt. Så låt oss granska det här och se vad som egentligen ligger bakom, säger Dan Eliasson till Ekot.

Polisen jobbar med Prime som pr-byrå. Vid tiden för händelserna i Kungsträdgården var byråns vd Markus Gustafsson anlitad som extern strateg åt Polismyndigheten. Han avböjer att kommentera händelserna:

"För det första är jag övertygad om att du får de faktamässigt bästa svaren om du vänder dig direkt till Polisen. För det andra handlar vårt uppdrag för Polisen om att bistå i förändringskommunikation när enmyndighetsreformen genomförs. Alltså inte att agera någon sorts personlig PR-konsult.", skriver han i ett mejl till Resumé.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.