Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Polisens utredare: "Hitta.se-fallet kommer att växa"

Publicerad: 22 december 2010, 12:03

Polisen har börjat nysta i förskingringsfallet hos Hitta.se. Redan nu ser man att fallet kommer växa framöver:
– Det blir en relativt stor utredning. Jag kan inte berätta mer i detta skede då det kan sabba utredningen, säger Lars Minnerdal, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Hitta.seRui Brites de SousaHitta

Hitta.se:s vd Rui Brites de Sousa sade igår att han kunde ta gift på att han inte har något att göra med förskingringen hos Hitta.se. Citypolisen ger vatten på kvarn:

– Jag kan bekräfta att det finns en polisanmälan och jag kan också bekräfta att den inte gäller Hittas före detta vd, säger Lars Minnerdal.

I övrigt lägger polisen locket på. Polisen vill inte ens berätta om polisanmälan gäller en eller flera personer:
– Kakan har precis kommit ut ur ugnen och jag har knappt hunnit hålla i den. Då vill jag inte att någon annan börjar dissekera den, säger Lars Minnerdal.

Han hänvisar till förundersökningssekretess och meddelar att om vi inte är nöjda kan vi kontakta åklagare, Anita Kjellén, vid Citys Åklagarkammare.

Lars Minnerdal har varit kriminalinspektör i tre år. I förhållande till hans genomsnittliga ärenden räknar han med att Hitta-fallet växer och blir en relativt stor utredning.
– Jag får information kontinuerligt. Det är inget tvivel om att utredningen kommer att växa, säger han.

Så det är en stor härva vi talar om?
– Det är dina ord. Inte mina, säger Lars Minnerdal.

Det är just med anledning av att utredningen ser ut att växa rejält framöver som polisen väljer att lägga locket på. Lars Minnerdal baserar sin logik på att om han skulle säga att endast en person är polisanmäld är risken stor att andra involverade passar på att sopa undan bevis.

Så det är flera inblandande med andra ord?
– Det kan jag som sagt varken bekräfta eller dementera. Då vi vet mer om ramarna får du gärna återkomma i frågan.

Är det ett av de största fallen under din tid som kriminalinspektör?
– Det är en större fisk än normalt som sagt, säger Lars Minnerdal.

Rui Brites de Sousas kommentar om att han inte är polisanmäld är följande:
– Det är klart jag inte är. Men självklart är det skönt om folk inte misstänker mig då styrelsens kommunikation inte har varit så tydlig, säger han.

Schibstedts ordförande Gunnar Strömblad bekräftar:
– Vi har aldrig påstått att Rui Brites de Sousa har genomfört förskingringen.

Det kunde ändå tolkas som att han är involverad. Han fick sparken ett par dagar efter polisanmälan utan närmare förklaring än att han saknar styrelsens förtroende?
–  Jag förstår logiken, men fallet är under utredning. Vi vare sig dömer eller friar på den punkten. Jag vet inte ens vem eller vilka som har med förskingringen att göra, utan det är något som polisen får utreda, säger Gunnar Strömblad.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.