Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Polistidning hyllar våldtäktsdömd ex-chef

Publicerad: 21 november 2012, 07:38

Göran Lindberg dömdes till sex års fängelse 2006 bland annat för våldtäkt.

Foto: Skärmdump från Expressen

När Uppsalapolisens personaltidning för en tid sedan fyllde tio år passade man på att bli nostalgiska och blicka bakåt. Ett uppslag tillägnas den våldtäktsdömde ex-länspolismästaren Göran Lindberg. Bilder från hans avtackning ackompanjeras av hyllande bildtexter. Numret möter skarp kritik från offrets advokater och polisfacket.


När Uppsalapolisens personaltidning "C-Upp" hade tio-årsjubileum ägnade man ett uppslag åt att hylla den förre länspolismästaren Göran Lindberg.

Bilderna från hans avtackning 2006 kombineras med hedersbeskrivningar. Trots att hans våldtäktsdom år 2010 blev en riksnyhet och hans handlingar fördömdes på bred front av polisväsendet har inga texter ändrats när "C-Upp" återpublicerar texten.

Vid porträttbilden av Göran Lindberg kan man läsa:

"Göran talar och blir talad till... Många slöt upp och ville ta avsked efter hans nio år som länspolismästare i Uppsala län. Med facit i hand blev listan över Görans prestationer under dessa år lång, längre än många visste om!"

Nu reagerar flera av de advokater som företrädde Göran Lindbergs offer över jubileumsnumret, det skriver Expressen.

– Man kan ju inte kalla det han gjorde sista tiden för prestationer, det är ett positivt ord. Det han gjorde var allt annat än positivt, säger advokaten
Max Fredriksson till Expressen.

Han anser att det känns som en mörkning av besvärlig information från Uppsalapolisen, men konsekvensen blir osmaklig:
– Man måste tänka lite ur offerperspektivet också. Det finns ju många som farit väldigt illa av det här och om något av brottsoffren, eller någon anhörig, skulle läsa är det ganska osmakligt.

Även två andra målsägandebiträden för Göran Lindbergs offer Elisabeth Massi Fritz och Caroline Reiner är också starkt kritiska till det sättet som polistidningen "C-Upp" väljer att återpublicera hyllningsartikeln.

– Jag tycker att det är märkligt att Uppsalapolisens jubileumstidning ger Göran Lindberg utrymme i numret. För bara ungefär två år sedan dömdes Lindberg till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt, våldtäkt och koppleri, säger Caroline Reiner till Expressen.

Det är inte bara offrens försvarare som reagerar över oaktsamheten. Uppsalapolisens fackliga representant Anna Ramsten anser att publiceringen är olycklig, samtidigt som det inte går att ignorera att Göran Lindberg är en del av Uppsalapolisens historia:

– Absolut kan man diskutera vad som är etiskt rätt och fel, det väcker ju känslor hos folk. Det måste man vara medveten om. Då kanske man måste göra en konsekvensanalys och fråga sig om det är värt det. Det är kanske det man missat den här gången, säger Anna Ramsten till Expressen.

Göran Lindberg var länspolismästare i Uppsala. På grund av sitt arbete med jämställdhet, där han beskrevs som en pionjär, fick han öknamnet Kapten Klänning.

Bilden ändrades drastiskt när Göran Lindberg för två år sedan dömdes till sex års fängelse av Svea hovrätt för bland annat ett fall av grov våldtäkt, ett fall av våldtäkt, koppleri och misshandel.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.