Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Politico vill skydda sitt varumärke i Sverige

Publicerad: 27 augusti 2015, 11:26

Amerikanska Politico skyddar varumärket i Sverige.

USA-baserade tidningen Politico har ansökt om att få registrera sitt varumärke i Sverige. Bergenstråhle och Partners i Göteborg är ombud.


Politico är en politisk gratistidning med utgivning fem dagar i veckan som täcker hela Washington D.C:s politiska agenda. Tidningen distribueras i en upplaga om 35 000 exemplar till bland annat Vita Huset, kongressen, lobbyister, medieföretag och på Wall Street.

I december 2014 stod det klart att Politico etablerar sig i Europa, tillsammans med tyska Axel Springer-koncernen. Satsningen sker när Politico tog över veckotidningen European Voice från franska Selectcom. I april 2015 startade Politico i Bryssel under sajten politico.eu.

Det kan finnas ett intresse för etablering i Sverige. Tidningens huvudkontor har ansökt om att få registrera två varumärken hos Patent- och registreringsverket. Dels namnet och dels logotypen. Det kan handla om att skydda varumärket från att utnyttjas av andra.

Politico.se finns nämligen redan idag registrerad i Sverige med tidningens logga. Sajten är inriktad på nyheter om invandringspolitik. Här tas texter direkt från TT och svenska nyhetssidor och publiceras. Sidan har dock ingen ansvarig utgivare eller kontaktperson. Politico.nu är också en parkerad domän.

Ombud för Politicos varumärkesregisteringen är Bergenstråhle & Partners advokatbyrå i Göteborg. Men de har som regel att aldrig uttala sig om sina klienter.

– Vi har stämt av internt och vi uttalar oss inte i varumärkesfrågor som gäller specifika varumärken för våra klienter, säger en representant för byrån.

Politico grundades 2007 av The Washington Post-avhopparna John F. Harris och Jim VandeHei 2007. Idag har Politico utvecklat sig till ett mediehus då distribution även sker via tv, nätet, print och radio. John F. Harris är tidningens chefredaktör. Tidningen har sin bas i Arlington, Virginia.

Resumé har sökt Politico.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.